Oltás 5 éves kortól: a szlovákok felrúgják az EU gyógyszerügyi jogrendjét?

oltás, mrns, covid-19, koronavírus, vakcina

Meredek hírek Szlovákiából: engedélyezik a gyermekek 5 éves kortól való COVID-19 elleni oltását, a felnőtt adag egyharmadával.

Legalább is erről szólnak szlovák és egyéb nyelvű hírforrások, ami azért nagyon meglepő, mert az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által centrálisan engedélyezett mRNS vakcinák, így a Pfizer, a Moderna 12 éves kortól adható, míg az AstraZeneca és a Janssen vektor alapú vakcina 18 éves életkortól - hívja fel a figyelmet közösségi oldalán Dobson Szabolcs, gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense.

Mint írta: az mRNS vakcinákkal kapcsolatban ugyan folyamatban vannak klinikai vizsgálatok a kisgyermekek csoportjaiban, de EMA engedélyezés 12 év alattiak oltására nem történt és az EU nemzeti tagállamok elvileg nem bírálhatják felül az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott alkalmazási előírást. Eddig legfeljebb az történt az AstraZeneca kapcsán, hogy bár lehetett volna, de nem adták minden korosztályban számos tagállamban. De ez a szlovák döntés lényegében felrúgja az EU gyógyszerügyi jogrendjét.

Emellett szeptember 13-tól lehetővé tették a harmadik oltásokat is, elsőként az egészségügyi dolgozóknak, időseknek, szociális gondozólétesítmények dolgozóinak, tanároknak és csökkent immunműködéses betegeknek. Őket követheti a lakosság többi része. Mindezt legalább 8 hónappal a második oltás beadási időpontját követően.

Aktuális koronavírus hírekért kattintson ide!

Forrás: egeszsegkalauz.hu