Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron: kolompol a vészcsengő a magyar háziorvos szerint

koronavírus, covid, hatodik hullám, omikron, variáns, oltás, Rusvai

Dr. Mangó Gabriella háziorvos szerint a mostani covid ilyen tünetekkel jár. Van közöttük egészen meglepő.

"Ma majdnem minden harmadik betegem torokfájást, vagy lázzal járó köhögést, és vagy izomfájdalmat, gyengeséget panaszolt. Volt a hétvégén olyan messenger üzenetem, amiben az anyuka leírta, hogy a kisgyerekének olyan erős hasi fájdalma volt, hogy a kórházban kötöttek ki vakbélgyanúval és kiderült, hogy csak covid volt a panaszok oka. Volt olyan paciensem is, aki erős vesefájdalmat érzett, vagy semmire nem múló fejfájás kínozta. És covid. Vagy kiújult több betegnek az évek óta nem jelentkező övsömöre. Ezt is az immunrendszert legyengítő covid okozta." - írta közösségi oldalán Dr. Mangó Gabriella háziorvos.

Mangó doktornő a posztjában kitért arra is, hogy a covid mostani omikron alvariánsa azon túl, hogy egy hétig, tíz napig fertőz, viszonylag enyhe tüneteket okoz többségében az aktív szakaszában, de azért igen súlyos post-covid, long-covid tüneteket okozhat fiataloknál is hónapokig a betegség lezajlását követően. Ezek a tünetek az alvászavar a pánikbetegség, szívproblémák, vérnyomásingadozás, hasi panaszok, hajhullás, ideg és izomfájdalom, "agyat szétrobbantó fejfájás" lehetnek. A covid az érfal feszülésébe, a véralvadásba, akár krónikus gyulladást is fenntartva.

"Nagyon fontos, hogy ha valaki valamilyen tünetet észlel magán ne menjen közösségbe! Ma az ellátott betegszám is emelkedni kezdett. Panaszos betegek ne menjenek fogorvoshoz, szakrendelőbe, zsúfolt boltba maszk nélkül, háziorvosi rendelőbe, munkahelyre. A torokfájásnak más a kezelése ha covid, vagy ha egyéb vírus, de más ha tüszős mandula. Más a kezelése egy sok társbetegséget viselő idősebb embernél és más egy fiatalnál" - fejtette ki a háziorvos.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: facebook.com/drmango
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához