Ezeket látta már?

Új trükk: répa emoji mögé bújnak az oltásellenesek a Facebook-on

répa, emoji, oltásellenes, koronavírus, covid, vakcina, oltás

A Facebook-csoportokban újabban a sárgarépa emoji segítségével rejtik el az oltásellenes tartalmakat az automatizált moderációs eszközök elől.

A BBC több olyan csoportot is talált - köztük az egyik több százezer tagot számlál -, amelyekben az "oltóanyag" szó helyett az emoji jelenik meg.

A Facebook algoritmusai inkább a szavakra, mint a képekre összpontosítanak

A csoportokat arra használják, hogy meg nem erősített állításokat osszanak meg olyan emberekről, akiket vagy megbetegítettek, vagy megöltek a koronvírus elleni vakcinák.

Miután a BBC értesítette a Facebook anyavállalatát, a Metát, a csoportokat eltávolították.

"Eltávolítottuk ezt a csoportot, mert megsértette a káros félretájékoztatásra vonatkozó irányelveinket, és minden más hasonló tartalmat ennek az irányelvnek megfelelően fogunk felülvizsgálni. Továbbra is szorosan együttműködünk a közegészségügyi szakértőkkel és az Egyesült Királyság kormányával a Covid vakcinákkal kapcsolatos félretájékoztatás további kezelése érdekében" - áll a cég közleményében.

A csoportok azonban azóta újra megjelentek a keresésekben.

Az egyik már három éve létezik, de 2022 augusztusában "ugratások, fogadások és vicces videók" megosztására szolgáló csoportból átnevezte magát, hogy az oltóanyaggal kapcsolatos történetekre koncentráljon.

A nagy létszámú csoport szabályai:

  • "Használj kódszavakat mindenre".
  • "Soha ne használd a c, v vagy b szót" (covid, vaccine, booster).

A csoportot több mint egy éve hozták létre, és több mint 250 000 tagja van.

Marc Owen-Jones dezinformációs kutatót, a katari Hamad Bin Khalifa Egyetem docensét is meghívták, hogy csatlakozzon a csoporthoz.

"A tagok olyan rokonaikról számoltak be, akik röviddel a koronavírus elleni vakcina beadása után haltak meg. De ahelyett, hogy leírták volna a koronavírus vagy a vakcina szavakat, sárgarépa emojikat használtak. Kezdetben kicsit összezavarodtam. Aztán beugrott, hogy ezzel a Facebook álhíreket felismerő algoritmusait próbálják kikerülni" − mondta.

A technológiai óriások algoritmusokat használnak arra, hogy átfésüljék platformjaikat a káros tartalmak után - de ezek elsősorban szavakra és szövegekre vannak kiképezve - írta Hannah Rose Kirk az Oxford Internet Institute blogjában.

Rose Kirk asszony tagja volt annak a kutatócsoportnak, amely létrehozta a HatemojiCheck nevű eszközt: egy ellenőrző listát azon területek azonosítására, ahol az AI-rendszerek nem kezelik jól az emoji-alapú visszaéléseket.

"Annak ellenére, hogy lenyűgözően értik a nyelv működését, az AI nyelvi modellek nagyon kevés emojit láttak" - mondta. "Könyvek, cikkek és weboldalak, sőt a teljes angol nyelvű Wikipédia korpuszán képzik őket, de ezekben a szövegekben ritkán szerepelnek emojik."

Emojik és rasszizmus

A platformokat már korábban is érték támadások, amiért nem blokkolták vagy távolították el a majmokat és banánokat ábrázoló emojikat, amikor azokat rasszista gesztusként tették közzé fekete focisták fiókjain.

Ha az online biztonságról szóló törvényjavaslat törvényerőre emelkedik az Egyesült Királyságban, a technológiai óriások komoly büntetésre számíthatnak, ha nem azonosítják és nem távolítják el gyorsan a káros anyagokat a platformjaikon. Aggályok merülnek fel azonban amiatt, hogy a jelenleg használt eszközök nem elég jók ahhoz, hogy megbirkózzanak a közzétett tartalmak hatalmas mennyiségével, valamint az árnyalatokkal és kulturális különbségekkel, amelyek elhomályosíthatják a jelentést.

Rejtőzködés a szemünk előtt

Az emojiknak többféle jelentésük lehet, amellett, hogy az Unicode, az őket kezelő konzorcium által hivatalosan deklarált jelentéssel bírnak.

Az Egyesült Államok kábítószer-ellenes ügynöksége kiadott egy plakátot, amely bemutatja, hogyan használhatók az emojik az illegális kábítószerekről való beszédre, vitákra.

"Ez a steganográfia modern formája: egy üzenetet úgy írnak meg, hogy pont a szemünk előtt van, de mégsem látjuk. Mindez azt mutatja, hogy hiábavaló a tartalom moderálásának automatizálása a „káros” anyagok megosztásának megakadályozása érdekében. Ez a legjobb esetben is csak egy játék lesz, ahol az emberek új dialektusokat fejlesztenek ki, amelyekkel kommunikálni tudnak" − mondta Alan Woodward professzor, a Surrey Egyetem kiberbiztonsági

A Facebook tavaly közölte, hogy a világjárvány kezdete óta több mint 20 millió olyan tartalmat távolított el, amely téves információkat tartalmazott a Covid-19-ről vagy a vakcinákról.

Azt is elmondta, hogy eltávolítja azokat a tartalmakat, amelyek azt állítják, hogy a vakcinák általában veszélyesebbek, mint a betegség, amely ellen védelmet nyújtanak, vagy hogy mérgezőek.

Joe Biden amerikai elnök bírálta a technológiai óriásokat, amiért nem tesznek eleget az oltóanyaggal kapcsolatos félretájékoztatás online terjedése ellen.

Azt mondta, reméli, hogy a Facebook többet tesz a platformján a koronavírus elleni vakcinákról terjesztett "felháborító félretájékoztatás" ellen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: BBC
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához