Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron: nem nyugodhatunk meg - villámgyorsan letarolhat minket is

omikron, harmadik oltás, negyedik hullám, delta, koronavírus

Ha megnézzük az országot, ahol az omikron megjelent és dominánssá vált, nincs okunk bizakodásra: olyan meredek görbét mutatnak az új esetek, mint előtte soha.

A viruslaborok és a járványügyi szervek megfeszítve vizsgálják az omikront világszerte, és csak a biztos információ tudatában lehet majd egyértelműen kijelenteni, hogy az omikron variáns mire képes a deltához képest.

Amíg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az omikron pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik a delta variánshoz képest, legfeljebb csak a kórházi anekdotákból indulhatunk ki. Valós mintán még azt sem tudjuk vizsgálni, hogy az egyes társadalmakban, különböző átoltottsági szinteknél mire képes a variáns. Egy dolgot tehetünk: megnézni a dél-afrikai járványgörbéket, ebben az országban ugyanis gyorsan dominánssá vált a szupervariáns, ez teszi ki az új esetek döntő többségét. Ez alapján pedig nem túl biztató a helyzet, hiszen az omikron láthatóan minden eddigi variánsnál jobban terjed.

Indítsa el az alábbi videografikát:

A dél-Afrikai negyedik hullámért az omikron a felelős

Ez a hullám egyrészt korábban jött az előző hullámokhoz képest, másrészt, sokkal meredekebb felfutást okoz. Ezek alapján szinte biztosan kijelenthető, hogy az omikron gyorsabb terjedésre képes, mint a delta variáns, és vélhetően valamilyen mértékben képes átütni az előző variánsok átvészelése adta védelmet.

Az omikron terjedése önmagában jó is lehet, ha a korábbinál kevésbé enyhe megbetegedést okoz. Ha ugyanis az omikron gyorsabban terjed, mint a delta, és enyhébb megbetegedést okoz, akkor képes lehet kiszorítani a deltát, és világszerte javíthati a járványhelyzeten. A szakemberek szerint erre van esély, Karikó Katalin és Rusvai Miklós virológus is bízik ebben. Megnyugodni azonban teljesen ebben nem lehet, mert már vannak olyan jelek is, amely szerint az omikron is képes sok súlyos megbetegedést okozni. Az idő válaszolja meg, hogy rejtélyes mutáns mire is képes még.

Lazább karácsony, brutális évkezdés jöhet

Vattay Gábor az új változat kapcsán figyelmeztet: január-februárban újabb járványhullámot indíthat el, ami könnyen lehet, hogy leterheli a kórházakat, de most még lehet ellene védekezni - írta meg a Portfólió.

A delta hullámok egyik országban sem álltak le teljesen, kisebb-nagyobb szinten stabilizálódtak a napi esetszámok és halálozások. A hozzánk sok tekintetben hasonló adatokkal rendelkező Litvániában a magyar népességre vetítve napi 6000 körül stabilizálódott az esetek száma. Vattay szerint, mivel nálunk kétszer annyian kaptak 3. oltást mint Litvániában, remélhetőleg sokkal alacsonyabb, talán napi 1000 eset szinten stabilizálódik majd itthon a delta hullám.

A szakértő úgy látja, hogy az omikron január-februárban már Magyarországon is újabb, súlyos hullámot indíthat el, de ezt el lehet kerülni. A fizikus az előzetes laboratóriumi eredmények alapján azzal számol (az erős védelem, vagyis harmadik oltás segít az omikron ellen), hogy január végére csak akkor tudjuk mérsékelni a kezdődő ötödik hullámot, ha már most megkíséreljük a harmadik oltások számával utolérni a második oltások számát, vagyis mindenki kap egy újabb dózist, aki még nem vette fel azt. Az idén nyáron harmadik oltást felvettek számára pedig megnyitjuk a negyedik oltások lehetőségét már január elején - zárja elemzését Vattay Gábor.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához