Orrüregbe adható vakcinák: ezért lehetnek hatásosabbak a többinél

orrüregbe adott vakcina, oltás, koronavírus, vakcina, covid

Az orrüregbe adott Covid-19 elleni vakcinák nagy előnye lehet, hogy nyálkahártya immunitást is létrehozhatnak, ami megakadályozhatná a fertőzés kialakulását.

Habár a jelenleg használt, izomba adott Covid-19 elleni oltások is hatásosak, ami a betegség súlyos lefolyásának megelőzését illeti, de az orrba adott oltások ennél többet tudnának - legalábbis a jelenlegi adatok alapján. De tény, a vizsgálatok még az első fázisban tartanak.

Az orrüregbe adott koronavírus elleni vakcinák nagyobb védelmet adhatnak a remények szerint

Dobson Szabolcs, gyógyszernegedélyeztetési szakértő írt az intranazális, azaz orrüregbe adható koronavírus elleni vakcinákról, amik azért lehetnek jobb megoldások a jövőben, mert akár nyálkahártya immunitás kialakítására is képesek lehetnek. Ennek azért van jelentősége, mert így az oltások nem "csak" a súlyos Covidtól védenének, hanem magától a Covid fertőzéstől is. A szakértő ezt írta:

"A jelenlegi COVID-19 vakcinákat az egyetlen indiai ZyCoV-D DNS alapú vakcina kivételével izomba kell adni (az indiai vakcina tűmentes, intradermális). Azonban az izomba adott vakcinák a szervezet egészét érintő szisztémás immunválasz kiváltása mellett nem hoznak létre nyálkahártya immunitást, így a SARS-CoV2 vírus az oltottak orrnyálkahártyáján is szaporodhat és szóródhat a külvilágba, amint ezt már vizsgálatok igazolták is. Akik a maszkok fontosságát nem értik, ezt nem értik.

Már most, folynak kutatások az orrnyálkahártyára juttatott, szakszóval intranazális COVID-19 vakcinákkal is. Itt kérdés, hogy ezek képesek-e a nyálkahártya immunitás mellett az említett szisztémás immunválasz kialakítására is? AZ eddigi állatkísérletes adatok szerint igen.

Olvasson tovább! Koronavírus elleni oltás: így hat az idősebb nőkre

Például ilyen az amerikai Meissa Vaccines (Redwood City, California) RSV vírusalapú vakcinája, amely Fázis 1 emberi vizsgálatot is indított már, vagy a szintén amerikai CyanVac LLC (Athens, Georgia) és Los Gatos, California) PIV5 vírusalapú vakcinája. Egyelőre még messze vagyunk attól, hogy látni lehessen a humán terápiás potenciáljukat."

Hivatkozás: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2785303

Forrás: EgészségKalauz