Ezeket látta már?

Támad a parvovírus: ezért oltassa be minden évben a kutyáját!

kölyökkutya, parvovírus, oltás

Megérkezett a nyirkos idő, mely kedvez a vírusok terjedésének, a kis kedvenceinknél is.

Tavaly ilyenkor tele voltak az állatorvosi rendelők parvós kutyákkal. A parvo az egyik legkegyetlenebb vírus, mely szörnyű szenvedésnek teszi ki a kedvenceket. A kutya parvovírus (CPV) egy nagyon fertőző vírusos betegség a kutyákban, amely kölyökkutyáknál gyakran okoz heveny gyomor-bélrendszeri megbetegedést. A betegség leggyakrabban hat és 20 hetes kölyköknél jelentkezik, de időnként az idősebb állatok is érinti.

Az oltatlan, parvó vírussal fertőzött állatnak kezelés nélkül tíz százalék esélye van csupán a túlélésre. Az oltott vagy korán felismert fertőzés kezelése esetén a túlélés esélye akár nyolcvan százalék is lehet. - írja a közösségi oldalán a Supervet.

Mi az a parvovírus?

  • A parvovírus (CPV) emberre ártalmatlan, kutyákban és macskákban azonban komoly, sokszor halálos megbetegedést is okozhat.
  • Az egyik legismertebb fajtája a canin parvovírus, amely a kutyákat támadja meg.
  • A parvovírus leggyakoribb tünete a hányás, hasmenés, a kiszáradás, a letargia.
  • A parvovírus a kutya szervezetében a bélrendszert és a csontvelőt támadja meg, ami egyrészről legyengíti az immunrendszert, másrészről a vérképzést is felboríthatja. A fertőzött kutyák kezeléséhez infúziót, antibiotikumokat adnak.

Megelőzős - oltás

A parvovírus ellen a legjobb védekezés az oltás. A kölyökkutyák rendszerint sorozatban kapják meg a vírus elleni oltást, majd évente egy ismétlő oltást kapnak a védettség fenntartása érdekében.

Az állatorvosok általában egy kombinált oltás részeként adják be, amely többek között szopornyica-, kutya-adenovírus- és parainfluenza-oltást is tartalmazza. Az oltás segít megelőzni a parvovírusos fertőzést és annak súlyos következményeit.

Ha kutyánkon a parvovírus-fertőzés tüneteit tapasztaljuk, azonnal állatorvoshoz kell fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Anyu róka, apu kutya: Dogxim a világ első kutya-róka hibridje

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállat

Forrás: Supervet
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához