Pfizer: a 12-15 éveseknek is engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség

#12-15 évesek oltása #pfizer #oltás #vakcina
2021.05.29.
Pfizer: a 12-15 éveseknek is engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség

Hatásosnak és biztonságosnak találta az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizert.

Biztonságos a Pfizer a 12-15 évesek számára is

Marco Cavaleri, az EMA vakcinát vizsgáló csoportvezetője elmondta, hogy megkapták azokat az adatokat, amelyek alapján ki lehet jelenteni: a Pfizer a fiatalabb tinédzsereknél is hatásos a koronavírus ellen. A 2000 kamasz bevonásával végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az oltóanyag hatásos és biztonságos. A végső döntést azonban az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak kell meghozni - írja az AP.

A Pfizer vakcináját a 12-15 évesek körében már a németeknél, Kanada és az USA-ban is engedélyezték. A tendencia világszinten az, hogy a nyájimmunitás miatt a fiatal korosztályt is be akarják oltani.

Pfizer mellett a többi vakcinagyártó is teszteli a vakcináját gyerekeken, 6 hónapostól 11 éves korig - kisebb dózissal, mint amit a felnőttek kapnak. A kínai Sinovac első eredményei alapján azt közölte, hogy vakcinájuk már 3 kortól adható lesz, ha engedélyezik a hatóságok.

Német eredmények: 100%-os hatékonyságú a tiniknél a Pfizer vakcina

A Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinája 100 százalékos védelmet nyújt a 12-15 évesek számára a gyógyszergyár friss vizsgálata szerint.

A vizsgálatban, amelynek szerdán ismertették az eredményét, 2260 tizenéves vett részt, a készítményt megkapók közül senki nem fertőződött meg, míg azok közül tizennyolcan is, akiknek placebót adtak be.

A vakcina ugyanolyan hatékony antitest-választ váltott ki a gyermekeknél, mint amilyet az idősebbek körében tapasztaltak. A mellékhatások tekintetében is hasonló eredményekről számolt be a vállalat.

Szakértők szerint a gyerekek számára is hatékony és biztonságos oltóanyagok kifejlesztése kulcsfontosságú a járvány elleni küzdelem szempontjából. Bár a fiatalok körében jelentősen kisebb a súlyos megbetegedés vagy a halál kockázata, ők is széles körben terjeszthetik a vírust.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz