Bejelentette a Pfizer: engedélyezteti a vakcinát 12-15 évesek oltására is

#12-15 évesek oltása #pfizer vakcina #oltás #gyerekek oltása
2021.04.17.
Bejelentette a Pfizer: engedélyezteti a vakcinát 12-15 évesek oltására is

Miután 100 százalékos hatékonyságot mutatott a Pfizer vakcinája ebben a korcsoportban, benyújtották engedélyezésre az amerikai gyógyszerhatósághoz.

A Pfizer/BioNTech április 9-én nyújtotta be kérelmét az amerikai FDA-hoz (Food and Drug Administration), hogy vakcinája sürgősségi engedélyt kapjon a 12-15 évesek oltására.

Azért erre a korcsoportra kérelmezik a használatot, mert az Egyesült Államokban jelenleg a 16 éves kornál idősebbek számára van jóváhagyva a Pfizer oltóanyaga. (Magyarországon egyelőre csak 18 év felett.)

100%-os hatékonyságú tiniknél a Pfizer vakcina

A Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinája 100 százalékos védelmet nyújt a 12-15 évesek számára a gyógyszergyár friss vizsgálata szerint.

A vizsgálatban, amelynek szerdán ismertették az eredményét, 2260 tizenéves vett részt, a készítményt megkapók közül senki nem fertőződött meg, míg azok közül tizennyolcan is, akiknek placebót adtak be.

A vakcina ugyanolyan hatékony antitest-választ váltott ki a gyermekeknél, mint amilyet az idősebbek körében tapasztaltak. A mellékhatások tekintetében is hasonló eredményekről számolt be a vállalat.

Az AP amerikai hírügynökség rámutat, hogy a világjárvány leküzdéséhez elengedhetetlen a gyerekek beoltása, nem beszélve arról, hogy normalizálná az oktatást, és elősegítené a fiatalok visszatérését az iskolákba. Az amerikai FDA várhatóan megadja majd erre az engedélyt. Az jelenleg nem ismert, hogy a gyártó mikor folyamodik az európai hatóságok hasonló engedélyéért.

Szakértők szerint a gyerekek számára is hatékony és biztonságos oltóanyagok kifejlesztése kulcsfontosságú a járvány elleni küzdelem szempontjából. Bár a fiatalok körében jelentősen kisebb a súlyos megbetegedés vagy a halál kockázata, ők is széles körben terjeszthetik a vírust.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója biztatónak nevezte a klinikai tesztet, és közölte, hogy a következő hetekben benyújtják a vonatkozó adatokat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságnak (FDA) annak érdekében, hogy kiterjesszék a vakcina alkalmazhatóságát a 12 év feletti gyerekekre is. Bourla reményének adott hangot, hogy még a következő tanév előtt megkezdhetik a vizsgált korosztályba tartozók oltását.

Ez is érdekelheti:

Forrás: https://www.szabadeuropa.hu/