Ezeket látta már?

Pfizer-BioNTech: eddig tart a védettség a 2. dózis után

koronavírus, vakcina, oltás, pfizer, brit mutáns

Meddig véd a Pfizer vakcina, mennyire hatásos a mutánsok ellen és kell-e vajon harmadik dózis?

A Covid-19 elleni vakcinák között elsőként engedélyezett, és 2020. decembere óta Magyarországon is használt Pfizer vakcina (Comirnaty®) hatékonysága klinikai vizsgálatokban igazolt. A vakcina hatékonysága 16 év fölötti személyeknél – a Covid-19 megbetegedés kivédésére vonatkozóan - hivatalos adatok alapján 94,6 %. További jó hír, hogy a 70 év fölötti korosztálynál is hatásos védelmet kínál a Pfizer vakcina, ez esetben a hatékonyság 92 %-nak adódik.

A Pfizer krónikus betegeknél és időseknél is véd

Cukorbetegeknél, vesebetegeknél vagy szívbetegeknél is hatásosan védi ki a Covid-19 megbetegedést a Pfizer oltóanyaga, noha annak a hatékonysága kissé elmarad az egészséges populáción tapasztalt értéktől:

  • szívbetegeknél és krónikus vesebetegeknél 80 %
  • 2-es típusú cukorbetegeknél 86 %
  • agyi kerengési zavarokkal küzdőknél 75 %
  • immunhiányos betegeknél 84 %
  • túlsúlyos személyeknél 96 %
  • elhízottaknál 93 %
  • magas vérnyomásos személyeknél 90 %.

A Covid-19 súlyos formájával szemben magasabb fokú védelmet kínál a Pfizer vakcina a krónikus betegeknél is. Szívbetegeknél, agyi keringési zavarokkal küzdőknél vagy 2-es típusú cukorbetegeknél ez esetben a védelem 90 % fölöttinek adódik; sőt az immunhiányos betegeknél 100 %-ra rúg.

Már egyetlen dózis is nyújt védelmet – csak kisebb fokút

A Pfizer oltásából két dózis felvétele szükséges ahhoz, hogy a hivatalosan közölt mértékű védelem kialakuljon. A két oltás felvétele közötti időtartam – alkalmazási előírás alapján – 3 hét.

Egyelőre nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Comirnaty felcserélhető-e más Covid-19-vakcinákkal a vakcinasorozat befejezéséhez. Vagyis, aki elsőként Pfizert kapott, annak másodikként is azt az oltást kell felvennie.

Noha a védelem maximalizálása érdekében mindkét dózis felvétele javasolt, már az első oltás felvételét követő 2 hét eltelte után kialakulóban van a védelem, ami az USA-beli járványügyi hatósága (CDC) szerint körülbelül 80 %-os hatékonysággal képes megvédeni a megbetegedéstől.

Egy Izraelben, 1,2 millió oltott személy bevonásával végzett vizsgálat arra mutat rá, hogy a Pfizer vakcina második adagjának a beadása után 7 nappal már 94 %-os védelem mutatható ki a tünetes Covid-19 megbetegedéssel szemben, és a súlyos megbetegedés kockázata 92 %-kal kisebb ez esetben.

Vakcinák hatékonysága táblázatban: itt nézze meg, mit tud az oltása

Lehetséges, hogy egy-másfél év után újra kell oltani

Arra vonatkozóan jelenleg nem áll rendelkezésre sem tapasztalat, sem pontos információ, hogy meddig tart a felvett oltások hatása. Jelenleg 7 hónapnál járunk tapasztalati téren, és eddig hatásosnak mutatkozik a vakcina. A fejlesztők és szakértők közül többen úgy gondolják, hogy egy-másfél év múlva „emlékeztető” oltásokra lesz szükség. Azt illetően, hogy ez a 3. oltás mRNS-alapú, vektor-alapú, netán elölt vírusos technológián nyugvó legyen, megoszlanak a vélemények.

Pfizer vakcina és a mutánsok

Laboratóriumilag igazolt, hogy a Pfizer vakcinával oltottak védelmet élveznek a brit variáns és a dél-afrikai koronavírus mutánsokkal szemben, noha lehetséges, hogy ez a védelem kisebb fokú, mint az „eredeti”, a vuhani koronavírussal szembeni.

Az MTI május 6-án két friss amerikai kutatásról is beszámolt. Az egyik a New England Journal of Medicine című amerikai egészségügyi hetilapban jelent meg, és a vizsgálatok szerint a több, mint 200 résztvevőnél a brit mutánssal szemben 89,5 százalékos hatékonyságú, a dél-afrikai variánssal szemben pedig 75 százalékos hatékonysági arányt rögzítettek.

A második tanulmány a The Lancet orvosi hetilapban jelent meg, ami január 24. és április 3. között vizsgált, több mint 230 000 koronavírusos izraeli lakos adatain alapul. Ennek során megállapítást nyert, hogy a Pfizer mintegy 95 százalékos hatékonysággal bír a fertőzőbb variánsokkal szemben a 16 évnél idősebbek esetében.

Mi a helyzet az indiai mutánssal?

A 2021. tavaszán felbukkant indiai mutánssal szemben mutatott hatékonyságról egyelőre biztosat nem lehet tudni. A Pfizer képviseletében Albert Bourla 2021. április 24-én úgy nyilatkozott, hogy optimista abban a tekintetben, hogy a Pfizer vakcina az indiai variánst is képes kontroll alatt tartani. Hangsúlyozandó azonban, hogy ez csak egy korábbi tapasztalatokon nyugvó vélelme volt, konkrét vizsgálati eredmények egyelőre nem állnak rendelkezésre a hatékonyságot illetően.

Ugyanakkor május végén napvilágot látott egy brit kutatás, amelyben a Pfizer és az AstraZeneca hatékonyságát vizsgálták az indiai mutáns ellen. Erről itt írtunk.

A két vakcina hatékonyságát felmérő brit közegészségügyi szolgálat vizsgálata kimutatta, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag a második dózis beadása után két héttel 88 százalékos hatékonyságú az indiai mutáns okozta, tünetekkel járó megbetegedés kialakulásával szemben. Ugyanez a vakcina 93 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 betegség kifejlődését a B.1.1.7 megjelölésű kenti variáns esetében.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Olvassa el ezt is!

Forrás

(1) https://www.reuters.com/world/middle-east/pfizer-covid-19-shot-effective-people-with-chronic-diseases-israel-study-2021-04-22/

(2) https://www.cnbc.com/2021/03/29/cdc-study-shows-single-dose-of-pfizer-or-moderna-covid-vaccines-was-80percent-effective.html

(3) www.pharmindex-online.hu gyógyszerinformációi; 2021. május 6.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához