Ezeket látta már?

Pfizer: ekkora védelmet ad 6 hónap után - jelentősen csökkenhet a hatása

koronavírus, delta variáns, emlékeztető oltás, covid-19

Egy új izraeli kutatás szerint néhány hónap után jelentősen csökken a Pfizer vakcina hatékonysága a koronavírus fertőzéssel szemben.

A tanulmányt a New England Journal of Medicine folyóiratban publikálták, amit a Bloomberg szemlézett. Az 5000 beoltottat vizsgálva azt találták, kell a 3. oltás.

Kiderült, hogy az Pfizer oltás utáni hónapokban az eleinte magas védettség jelentsen gyengül – ráadásul az idősek esetében eleve alacsonyabb az antitestek mennyisége, mint a fiataloknál. Sőt, a férfiak eleve kevesebb antitestet termeltek, mint a nők.

Ezen okok jelentősen közrejátszanak abban, hogy miért betegedtek meg a kétszer oltottak is. Regev Yochay, a kutatás vezetője elmondta, hogy az USA-ban is hasonló tapasztalásokra számít.

Ez már a 2. olyan kutatás, ami a harmadik oltás szükségességét irányozza elő. Az elsőt Katarban készítették, és hasonló adatokat kaptak a végén, azaz 6-7 hónap után jelentősen csökkenni látták a Pfizer hatékonyságát. A védettség 77,5 százalékos volt a második dózis beszúrását követő első hónapban, majd öt-hét hónap múlva 20 százaléka csökkent.

Azt azonban mindkét esetben kihangsúlyozták, hogy a súlyos megbetegedéstől még hónapok múlva is véd a vakcina.

Olvasson tovább! Koronavírus és influenza oltás: így adható be egyszerre

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához