Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Pfizer és AstraZeneca: az omikron ellen kevésbé lehetnek hatékonyak?

pfizer, biontech, mrns, koronavírus, vakcina, oltás, covid-19, hatás, hatékonyság

Az új kutatás szerint várható, hogy még friss második oltás után is sok áttöréses fertőzés alakul ki az omikron miatt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy az omikron variáns ellen meddig védhetnek a vakcinák, ha két adagot kaptunk:

"Újabb adat az omikron puzzle-ben: mennyire véd a második oltás 28 nap múlva?

Ezt a kérdést vizsgálta meg egy angol kutatás laborszinten, egynemű oltási sorban adott második AstraZeneca vagy második Pfizer oltás után 28 nappal levett szérumokban az omikron esetében a béta, a delta és a Victoria vírus variánssal összehasonlítva, és azt az eredményt kapták, hogy a vírus semlegesítő ellenanyag hatás (neutralizációs titer) jóval kisebb az omikron ellen, így várható, hogy még friss második oltás után is sok áttöréses fertőzés alakul ki, de ezek jellemzőiről (súlyosságáról) még természetesen nincs átfogó ismeret. Emellett a vizsgálat nem értékelte a sejtes immunitást sem. A tanulmány a lektorálás előtt álló szakcikkeket ismertető Medrxiv portálon jelent meg 12. 11-én."

Olvasson tovább! Pfizer, Moderna, AstraZeneca: itt vannak az adatok, mennyire védenek az omikron ellen

Hivatkozás: Wanwisa Dejnirattisai, Robert H Shaw, Piyada Supasa et al.: *Reduced neutralisation of SARS-COV-2 Omicron-B.1.1.529 variant by postimmunisation serum. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.10.21267534v1.full.pdf

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához