Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Pfizer, Moderna, AstraZeneca: itt vannak az adatok, mennyire védenek az omikron ellen

koronavírus, covid-19, vakcina, ellenjavallat, ellenjavalt, pfizer, moderna, szputnyik, astrazeneca, mrns, oltás

A két mRNS vakcina és az AstraZeneca vakcina hatását vizsgálta több kutatás is az omikron Covid variáns ellen.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt az oltások hatásáról az omikron variáns kapcsán:

"Átfogó, de rövid összefoglaló az omikron variánssal kapcsolatban végzett eddigi vakcina vizsgálatokról:

Az emlékeztető oltások védhetnek az omikron által okozott esetleges súlyos COVID-19 ellen, azaz mindenki jól dönt, aki beadatja.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jövő tavaszra, azaz 3-4 hónap múlva már engedélyezhet omikron-specifikus oltásokat, ha szükséges. Az EMA már korábban kibocsátotta a variáns vakcinák fejlesztésének követelményeit tartalmazó irányelvét (1).

Németországi vizsgálat (Frankfurti Egyetemi, Orvosi Virológiai Intézet)

2021. 12. 08-án twitter üzenetben tette közzé Sandra Ciesek, az Intézet igazgatója első LABORATÓRIUMI eredményeiket a Pfizer és a Moderna mRNS, illetve az AstraZeneca vakcináról. Ezek szerint az mRNS vakcinák esetében a 2-ik oltás, illetve az egy adag AstraZeneca és egy adag Pfizer oltás után 6 hónappal az omikron variáns elleni semlegesítő hatás nulla (azaz 0) volt, de 3 hónappal a harmadik Pfizer oltást követően az omikron elleni semlegesítő hatás 25% volt, szemben a delta variáns elleni 95%-kal. Ez azonban NEM jelenti a klinikai védelem hiányát az omikron ellen, mert a tesztek nem értékelték a sejtes immunitást és nem világos a neutralizáló ellenanyagszint és a pl. súlyos fertőzés elleni védelem kapcsolata, de szerintük indokolt az omikron-specifikus oltás kidolgozása (2).

Dél-Afrikai vizsgálat (Afrikai Egészségügyi Kutató Intézet)

Ez a kis LABORATÓRIUMI vizsgálat azt nézte, hogy 6 fő csak Pfizer vakcinával oltott, illetve 6 fő fertőzésen átesett ÉS oltott ember ellenanyagai miként akadályozták meg az omikron variáns behatolását a gazdasejtekbe. Eredményeik szerint az omikron elleni védőhatás sokkal gyengébb volt, mint a béta variáns ellenében (amit szintén Dél-Afrikában fedeztek fel). A kutatók szerint a fertőzés utáni két oltás vagy a két alapoltás utáni emlékeztető oltás védhet az omikron által okozott súlyos COVID-19 betegség ellen (3, 4).

Svédországi vizsgálat (Karolinska Intézet)

Ez a LABORATÓRIUMI vizsgálat 17 közelmúltban vért adó donor, valamint 17 korábban fertőzésen átesett, majd oltott kórházi dolgozó szérum mintáját értékelte. Az eredmények szerint csaknem mindegyik szérum mutatott bizonyos semlegesítő aktivitást az omikron variáns ellen, de ennek mértéke rendkívül változó volt. A vizsgálat nem valódi omikron variánst használt, hanem egy úgynevezett pszedudovírus értékelő módszert, amely figyelembe vette az omikron mutációit (5, 6).

Olvasson tovább! Védettségi igazolvány: megosztotta a magyarokat a létezése

A Pfizer cég vizsgálata

Előzetes laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy három Pfizer vakcina adag semlegesíti (neutralizálja) az omikron (B.1.1.529) variánst, de 2 adag jelentősen csökkent semlegesítő (neutralizáló) képességet mutat. A harmadik Pfizer vakcina adag 25-szörösére növeli az omikronnal szembeni semlegesítő ellenanyagszintet a két adaggal szemben. Az emlékeztető oltás által előidézett ellenanyagszintek összevethetők a vad típusú vírus ellen két oltást követően kialakult szintekkel, amelyek jelentős védőhatással mutattak összefüggést. Mivel a tüskefehérje CD8+ immunsejtek által felismert epitópok 80%-át (az epitóp az antigénnek az a része, amit az immunrendszer sejtjei felismernek, és amihez az ellene termelt ellenanyag kötődik) nem érintik a mutációk, két vakcina adag még védelmet nyújthat a súlyos kimenetelő COVID-19 ellen. A Pizer és a BioNTech dolgozik az omikron-specifikus vakcina fejlesztésén, ami előreláthatóan márciusban válik elérhetővé, ha szükséges (7)."

Hivatkozások:

1. https://www.politico.eu/article/eu-regulator-could-authorize-omicron-vaccine-in-3-to-4-months/

2. https://twitter.com/CiesekSandra/status/1468465347519041539

3. https://www.ahri.org/omicron-incompletely-escapes-immunity-induced-by-the-pfizer-vaccine/

4. https://www.ahri.org/wp-content/uploads/2021/12/MEDRXIV-2021-267417v1-Sigal.pdf

5. https://twitter.com/BenjMurrell/status/1468341478363746310

6. https://drive.google.com/file/d/1CuxmNYj5cpIuxWXhjjVmuDqntxXwlfXQ/view

7. https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-provide-update-omicron-variant

Forrás: EgészségKalauz