Mindenki ezt nézi most!

Pfizer és Moderna: ekkora védelmet ad a 3. dózis

pfizer, mellékhatás, második oltás, vakcina

Mit tesz a Pfizer és a BioNTech cég, amíg az egyes országok mérlegelik a harmadik oltás szükségességét – kutat és adatokat generál - írja Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő.

A cégek július 8-án kiadtak egy sajtóközleményt, amelyben ismertették, hogy a Comirnaty vakcina harmadik (emlékeztető avagy booster) dózisával végzett folyamatban lévő vizsgálat biztató eredményeket ad: a 6 hónappal a második dózis után adva az előzőekben megismerttel összhangban álló biztonságossági profilt ad, miközben a vad típussal és a béta variánssal szemben 5-10-szer nagyobb vírus semlegesítő ellenanyagszintet biztosít, mint ami a két oltás után kialakul.

A vállalatok hamarosan részletes adatokat közölnek lektorált szaklapban is és az elkövetkező hetekben adataikat benyújtják az amerikai és az európai engedélyező szervezetekhez (FDA, illetve EMA), továbbá más hatóságokhoz.

Az nemrégen vált ismertté (lásd Liu J, Liu Y, Xia H, et al. BNT162b2-elicited neutralization of B.1.617 and other SARS-CoV-2 variants. Nature. 2021 Jun 10. doi: 10.1038/s41586-021-03693-y), hogy röviddel a második dózis után levett szérummintákban a Pfizer/BioNTech vakcina jelentős semlegesítő ellenanyagszintet idézett elő a delta (B.1.6172) variáns ellen. A két cég dolgozik azon is, hogy a harmadik oltás delta variáns elleni hatását igazolja.

Olvassa el ezt is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport