Ezeket látta már?

Pfizer és Moderna: mi az igazság a menstruációs zavarokról?

menstruáció

Az mRNS vakcinák és a vektorvakcinákkal kapcsolatban is több bejelentés érkezett a menstruációs zavarokról.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő FB oldalán a British Medical Journal 09. 16-i számát szemlézte, amiben Victoria Male angol reprodukciós immnológia szakértő sürgeti a menstruációs zavarok és az mRNS vakcinák esetleges ok-okozati összefüggésével kapcsolatos kutatásokat:

"Élettanilag a kapcsolat több mechanizmuson keresztül is elképzelhető, de pl. Angliában a "sárga kártya" mellékhatás bejelentő rendszeren keresztül szeptember 2-ig beérkezett több, mint 30.000 ilyen bejelentés is kevés ahhoz, hogy igazolni vagy cáfolni lehessen az esetleges statisztikai kapcsolatot. Ami lényeges: mind az mRNS (Pfizer és Moderna), mind a vektor alapú AstraZeneca vakcinák kapcsán érkeztek ilyen bejelentések, illetve maga a COVID-19 betegség összefüggésbe hozható a menstruációs zavarokkal.

Olvasson tovább! Ezek a Pfizer, Moderna vakcina mellékhatásai kamaszoknál

Az esetleges okok (ha valóban fennáll kapcsolat az oltásokkal) nem vakcina-specifikus, hanem tágabb, immunológiai (hormonokra, méhnyálkahártyára gyakorolt hatások). Ami még lényeges: a menstruációs zavarok zöme gyorsan rendeződik, illetve ezidáig a vakcinák termékenységet károsan befolyásoló hatását nem mutatták ki. Sokan emiatt félnek a fiatal nők között beoltatni magukat. Angliában (és Magyarországon is) nagyon fontos lenne a mellékhatás-bejelentések számának emelkedése, illetve további kutatások folytatása."

Hivatkozás: Victoria Male: Mestruational changes after COVID-9 vaccination. BMJ ${year};374:n2211

http://dx.doi.org/10.1136/bmj.n2211. https://www.bmj.com/content/bmj/374/bmj.n2211.full.pdf

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához