Friss koronavírus hírek ma

Pfizer, Moderna: vizsgálódik az EU a covid oltások menstruációra gyakorolt hatása miatt

vakcina, oltás, koronavírus, covid

A koronavírus elleni oltás beadása után több nő is azt tapasztalta, megváltozott a menstruációja.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága közölte, hogy felülvizsgálja a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinát kapó nők erős menstruációs vérzéséről és a menstruáció elmaradásáról szóló jelentéseket - számol be a CNBC cikke alapján a Portfólió.

Covid vakcina után erősebb a menstruáció?

Az EMA egyelőre az mRNS oltások női ciklust befolyásoló hatását vizsgálja. Ugyanakkor kiemelték, hogy a koronavírus, számos alapbetegség, a stressz és a fáradtság is okozhat zavarokat a menstruációban,

A National Institutes of Health által finanszírozott, egy nemrégiben készült tanulmány szerint ami (közel 4000 felhasználójának adatait gyűjtötte össze) a koronavírus elleni védőoltás kihathat a menstruációs ciklusra. Az EMA azonban még decemberben nem talált összefüggést a védőoltások és a női ciklus változásai között, de volt olyan európai kutatás, amely pont az ellenkezőjét állapította meg. Az EMA úgy döntött, hogy az összes rendelkezésre álló adatot, többek között a betegek és egészségügyi szakemberek jelentéseit, a klinikai vizsgálatokat és a publikált szakirodalmat, átnézi.

Késett egy picit oltás után a menstruáció

A koronavírus elleni oltások női ciklusra gyakorolt hatásával az elmúlt hónapokban több kutatás is foglalkozott. Egy amerikai tanulmány egy menstruációs ciklust nyomon követő alkalmazás adatait vizsgálta közel 4000 amerikai nő bevonásával. A kutatás megállapította, hogy a második adag csaknem fél nappal késleltetheti a következő menstruációt. Az első adagnak nem volt hatása az oltás utáni első menstruáció pontosságára.

Pfizer, Moderna, Janssen: nem vezet meddőséghez a koronavírus elleni oltás a legújabb kutatás szerint - olvasson tovább!

Egy norvég tanulmány szerint az első és a második vakcina után alig tapasztaltak változást a megkérdezettek a ciklusukban. A kutatásban résztvevő 5688 norvég nő 38%-a mondta azt, hogy a vakcina beadása előtt legalább egy, a normálistól eltérő változást tapasztalt a menstruációjában, addig ez az arány az első adag után csak 39%-ra, a második adag után pedig 41%-ra emelkedett. A leggyakoribb változás, amelyről az oltás után számoltak be, a normálisnál erősebb menstruáció volt.

Forrás: portfolio.hu