Pfizer vakcina: növeli a szívizomgyulladás esélyét? "Igennem".

Pfizer, vakcina:, szívizomgyulladás, koronavírus, mellékhatás, covid-19

A válasz igen, de nem jobban, mint maga a koronavírus fertőzés oltás nélkül. Friss, megfigyelésen alapuló tanulmány szerint az oltás kimutathatóan növeli a szívizomgyulladás előfordulásának esélyét, ám a kockázat mégsem nagyobb, mint Pfizer-oltás nélkül, koronavírustól megfertőzötten.

Kohorsz kutatás jelent meg a Pfizer és BioNTech közös vakcinájáról a New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban: a megfigyelésre alapuló tanulmány szerint az oltás kimutathatóan növeli a szívizomgyulladás előfordulásának esélyét, ugyanakkor nem jelentős a különbség az oltás nélküliekhez képest – írta meg a MedPage Today cikke alapján a 24.hu.

Pfizer vakcina hatás és mellékhatás

Az Egyesült Államokban elvégzett kutatás kimutatta, hogy az oltások után jelentkező egészségügyi problémák nagy része nem volt összeköthető a vakcinával, kivéve néhány esetet:

A szívizom aktuális gyulladása gyengíti a szív összehúzódásának erejét és funkcióját, ami kezelés nélkül hosszútávon további károsodásokhoz vezet, a limfadenopátia pedig a nyirokcsomók betegsége vagy növekedése. Utóbbi önmagában még nem jelent problémát, azonban ha nem az oltástól jelentkezik, problémát is jelezhet a szervezetben.

Bemutatjuk a vuhani koronavírus nyolc árnyalatát! Itt a lényeg.

A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus sokkal nagyobb eséllyel okoz szívizomgyulladást, mint a vakcina,

így továbbra is érdemes felvenni az oltást. A betegség ezen kívül összefüggésben van még a mélyvénás trombózis, tüdőembólia, miokardiális infarktus, koponyaűri vérzés és thrombocytopenia kialakulásával.

A szakértők azt is megjegyezték, hogy a kutatásnak megvoltak a saját korlátai: nem randomizált és kontrollált kutatásról, hanem megfigyelésalapú kísérletről volt szó, így az oltott csoport és a kontrollcsoport nem egyforma összetételű volt.

Olvassa el ezt is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu