Poszt-covid: ettől az 5 tünettől szenvednek a leggyakrabban

szívbetegség

Covid után többen is beszámoltak egy-egy tünet felerősödéséről.

A kutatásról a Lancet nevű orvosi lapban írnak, amiről a Medicalxpress számolt be: 76 ezer ember adatait elemezték egy online kérdőív segítségével, aminek során 23 poszt-covid tünet előfordulására kérdeztek rá. Most először tettek közzé olyan kutatási eredményeket, ami során covidos és nem covidos betegek (kontroll csoport) tüneteit hasonlították össze, ezáltal kizárhatták azokat, amiket nem a koronavírus okozott.

Az adatgyűjtést 2020 márciusa és 2021 augusztusa között végezték, aminek során 42 ezer ember betegedett meg a megkérdezettek közül, 21 százalékuk a covid után 3-5 hónapban legalább 1 új vagy felerősödő tünete volt, azaz 12,7 százalék észlelt poszt-covid tüneteket.

A leggyakrabban tapasztalt 5 poszt-covid tünet:

  • fáradékonyság
  • mellkasi fájdalom
  • izomfájdalom
  • légzési nehézség
  • ízlelés- és szaglásvesztést

Az adatgyűjtés az omikron variáns megjelenése előtt történt, így a listába nem került bele az agyi köd, viszont az omikron óta egyértelműen ott van a poszt-covid tünetek között.

Végeztek egy másik tanulmányt is, amit Judith Rosmalen vezetett, aki rámutatott arra, hogy a mentális egészséget is vizsgálni kell a koronavírus viszonylatában, ugyanis sokan számolnak be depresszióról, szorongásról, rossz közérzetről és álmatlanságról is a covid után.

Olvasson tovább! Alvásproblémák covid után: ezek az orvos tanácsai

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz