Poszt-covid: ha sokára épült fel, ezekről az apró vérrögökről tudnia kell!

koronavírus, covid-19, post-covid-vérrög, vírus, betegség, tünetei

Miért maradnak vissza tünetek akár hónapokig is azoknál, akik koronavírus fertőzöttek voltak? A probléma a vérrögképződéssel függhet össze.

A Stellenbosch University tudósai magyarázatot találhattak az úgynevezett elhúzódó Covid egyes tüneteire - írja a Bloomberg.

Ez az a jelenség, amikor a betegségen átesett koronavírus betegek egy részénél még hónapok múlva is jelentkeznek a szervezetüket meggyötrő megpróbáltatás tünetei. A kutatók úgy vélik, hogy az emberi testben keringő apró vérrögökhöz tapadnak olyan molekulák, amelyek gyulladást okoznak.

Összesen száz beteg vérmintáit elemezve feltűnt, hogy a mintákban feltűnően sok, pici vérrögökhöz tapadt gyulladást okozó molekula van jelen

- mondta Resia Pretorius, az egyetem egyik kutatója. Ezek a molekulák olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gátolják a vérrögök szétoszlását.

Ezek okozhatják az elhúzódó post-covidos betegségszindrómák egy részét azoknál az embereknél, akik már átestek a koronavírus-betegségen. A kutatók úgy vélik, a felfedezésük bizonyítja, hogy a koronavírus hosszan tartó, jelentős érrendszeri és vérrögproblémát okoz.

A kutatással szemben elvégezték az igazoló vizsgálatot is, az eredményekről a Cardiovascular Diabetology című lapban számoltak be.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu