Ezeket látta már?

Rengeteg kullancsot jelentettek a magyarok - van köztük Hyalomma is

Hyalomma, kullancs, csípés

A szakemberekhez sok bejelentés érkezett, és még továbbiakat is várnak.

Hatalmas sikert aratott a magyar citizen science, vagyis a „több szem többet lát” elve alapján működő módszer: kiderült, hogy él-e Hyalomma marginatum és Hyalomma rufipes Magyarországon, számolt be róla a Qubit.

Mivel a Hyalomma kullancs az egyik legveszélyesebb betegséget terjesztő rovar, a krími-kongói vérzéses láz legfőbb terjesztője, ezért fontos a megfigyelése. Ezért is hozta létre az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a kullancsfigyelo.hu weboldalt, ahol fényképes bejelentéseket lehet tenni a kullancsokról.

Legelőször 2009-ben a Margitszigeten találtak Hyalomma kullancsot, majd 2019-ben vándormadarakon fedeztek fel nimfa állapotban, 2021-ben pedig egy kutyán. Az állatok közül a juhok, a szarvasmarhák és a lovak környezetében élhet több parazita.

A bejelentést tevők 137 kullancsot és több száz, kullancsokról készült fényképet küldtek a kutatóknak, amik közül a legtöbb az itthon őshonos és gyakori közönséges kullancs volt (Ixodes ricinus), de akadtak köztük kutyakullancsok (Dermacentor reticulatus) és birkakullancsok (Dermacentor marginatus), valamint a Haemaphysalis inermis faj képviselőit is több ízben feljelentették. Ezek tehát jelen vannak hazánkban, de a krími-kongói vérzéses lázat nem terjesztik. Hyalomma kullancsból kettőt találtak a beküldött jelentések között.

Olvasson tovább! Hyalomma-kullancs fertőzés tünetei: gyomorfájás, gyengeség jelzi

Habár pár évvel ezelőttig azt gondolták a szakemberek, hogy Európában ez a faj nem él meg hosszabb ideig, a klímaváltozás ezt is befolyásolhatja, hiszen hazánkban is jelen van már. Tény azonban, hogy egyelőre nem tudni, hogy a telet is átvészelik-e.

Forrás: EgészségKalauz