Ezeket látta már?

Sinopharm: a kínai vakcina 3. adagja az omikron ellen kevésbé hatékony

vakcina, oltás, német vakcina

Egy új kínai tanulmány szerint a Sinopharm 3. adagja ugyan növeli az ellenanyagszintet, de az omikron ellen ez a vakcina sem teljesít túl jól.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új kínai vizsgálat alapján a Sinopharm emlékeztető („harmadik”) oltás semlegesítő hatásáról az omikron ellen:

"A lektorálás előtt álló szakcikkeket közlő Medrxiv portálon 2021. 12. 18-án jelent meg egy tanulmány, amely szerint a vad típusú vírushoz képest az omikron esetében a Sinopharm emlékeztető oltás 28 nappal a beadás után kb. 20,1-szer kisebb semlegesítő immunválaszt vált ki.

A semlegesítő aktivitást pszeudovírus-alapú semlegesítő (neutralizációs) vizsgálatban értékelték 292 egészségügyi dolgozónál (72 férfi, 220 nő), akik az első két Sinopharm oltás után 8-9 hónappal kaptak egy emlékeztető oltást (szintén Sinopharm). Ez az emlékeztető oltás a beadását követő 28 nappal később 6,1-szer nagyobb mértékben növelte a semlegesítő ellenanyagszint geometriai átlagát a vad típusú vírus ellen ahhoz képest, mint amit a második oltás után 28 nappal mértek. Összesen 291 személynél (99,66%) mutattak ki SARS-CoV2 elleni specifikus ellenanyagokat.

A vad típusú vírus ellen 287 személynél (98,29%), az omikron ellen pedig 228 személynél (78,08%) mutattak ki neutralizációs aktivitást.

A nem és az életkor nem gyakorolt befolyást az eredményekre, de ez utóbbi nem is várható, hiszen a résztvevők életkortartománya 32-46 év volt.

Minden esetre 8-9 hónappal a második Sinopharm oltás után a tanulmány szerint a semlegesítő ellenanyagszint már alig volt kimutatható, amit az emlékeztető oltás nagyon jelentősen megnövelt, de az omikron variáns esetében az eredmények jóval gyengébbek.

A humorális immunválasz nem egyenlő a teljes immunválasszal és nem ismeretes, hogy a klinikai valóságban a minden jelenlegi vakcina esetében kimutatott jelentősen gyengébb semlegesítő ellenanyagválasz mellett a súlyos és halálos COVID-19 elleni védelem mértéke milyen lesz, különös tekintettel az idősekre.

Olvasson tovább! Koronavírus-variánsok – alfától omikronig: egyre „veszélyesebb” verziók jelennek meg?

Egy azonban már teljesen bizonyos: a 6 hónappal ezelőtt és korábban beadott két bármilyen oltás nem elegendő, mindenképpen javasolt az emlékeztető oltás, még akkor is, ha védőhatása nagy valószínűséggel kisebb. Egyelőre más még nincs."

Hivatkozás: Xiaoqi Yu, Dong Wei, Wenxin Xu,et al.: Pseudotyped SARS-CoV-2 Omicron variant exhibits significant escape from neutralization induced by a third booster dose of vaccination.

MedRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2021.12.17.21267961; this version posted December 18, 2021. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.17.21267961v1.full.pdf

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához