Sinopharm: ha kínai vakcinával oltották, erősen ajánlott a 3. oltás

szputnyik, vakcina, oltás, delta variáns,

Egy magyar felmérés szerint a Sinopharmmal oltottak akkor döntenek jól, ha felveszik a harmadik oltást is.

A Moderna és a Pfizer vakcinákkal oltottaknak a legmagasabb az ellenanyagszintjük, míg a Sinopharmmal oltottaknak a legalacsonyabb – derült ki a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményéből, amiről a Portfolió írt.

Pfizer és Moderna a legerősebb

A kutatás során - ami ugyan nem számít tudományos eredménynek - több száz ellenanyag vizsgálatot végeztek júliustól azoknál, akiknél a 2. oltás után minimum 4 hónap telt el. A védettséget jelentő minimumszint 50 AU/ml, az alábbi ellenanyagszint-eredmények születtek körülbelül 800 vizsgált személynél:

  • Moderna kb. 8000 AU/ml,
  • Pfizer kb. 5600 AU/ml,
  • AstraZeneca és a Szputnyik kb. 1550 AU/ml,
  • Sinopharm kb. 600 AU/ml

Ezek az eredmények nem tartalmazzák azokat a személyeket, akik az oltás előtt betegek voltak, tekintve náluk magasabb az ellenanyagszint.

Mindegyik vakcina jól teljesített, azaz az mRNS és az adenovírusos oltások is, kivéve a Sinopharmot, különösen a 60 év feletti korosztályban, ahol kifejezetten alacsony volt az ellenanyagszint, és volt, akinél nem is tudtak kimutatni. Nekik mindenképpen javasolták a harmadik oltás felvételét. Azok, akiket Sinopharmmal oltottak, és felvették a 3. dózist, minden esetben Pfizert kaptak, és jelentősen megnövelte az ellenanyagszintjüket.

Néhány hónap után harmadolódik az antitestek száma

Sinkó Ottó kihangsúlyozta, hogy attól függetlenül, hogy kit, milyen vakcinával oltottak, mindenkinél megfigyelhető volt, hogy idővel csökkent az ellenanyagszint: 3 havonta a harmadára. Ez főleg azoknál okozott gondot, akiknek eleve alacsony volt az ellenanyagszintjük:

Amíg a Pfizerrel vagy Modernával oltottaknak akkor is magas marad az ellenanyaguk, ha harmadára csökken, a Sinopharmnál már nem ez a helyzet. Ha egy eleve alacsony, 100-150-es érték csökken a harmadára, máris a kulcsszint alá kerül az illető.

A Modernáról egyébként készültek külföldi kutatások is, amik azt mutatják, hogy hosszabb távon magasabb marad az antitestszám, mint a Pfizer esetében. De mind a két vakcina erős védelmet ad.

Olvasson tovább! Pfizer: ekkora védelmet ad 6 hónap után - jelentősen csökkenhet a hatása

Forrás: EgészségKalauz