Súlyos Covid: ezek az új koronavírus gyógyszerek megakadályozhatják a kórházba kerülést

pfizer, tabletta, koronavírus-covid-19, PF-07321332, gyógyszer, teszt

Az EMA új covid gyógyszereket javasol, amik a kutatók szerint várhatóan mérsékelik a kórházi kezelés szükségességét a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeknél.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszerek, a Ronapreve, más néven casirivimab, vagy imdevimab, illetve a Regkirona, más néven regdanvimab európai uniós használatának engedélyezését javasolta.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közölte: Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ajánlása szerint a Ronapreve készítményt olyan, koronavírussal fertőzött felnőtteknél és a 12 évesnél idősebb, illetve 40 kilogrammnál súlyosabb serdülőknél alkalmazható, akik gyógykezelésük során nem igényelnek kiegészítő oxigénterápiát, esetükben azonban fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata. A Ronapreve uniós ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét a Roche gyógyszergyártó nyújtotta be.

A gyógyszerügynökség Humángyógyszer Bizottsága a Regkironát kizárólag oxigénterápiát nem igénylő felnőtt betegek kezelésére javasolja. A Regkirona uniós ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét a Magyarországon bejegyezett Celltrion Healthcare Hungary Kft. adta be - közölték.

Az EMA ajánlását követően a készítmények uniós alkalmazását az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

Olvasson tovább! Súlyos Covid: ekkora előnyben vannak a Pfizer és Moderna vakcinával oltottak

A monoklonális antitest olyan immunfehérjéket jelöl, amelyet úgy terveztek, hogy egy adott struktúrához, jelen esetben a koronavírus-fertőzést okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéhez kapcsolódjék. A kapcsolódás után a vírus nehezebben jut be a megfertőződött beteg sejtjeibe.

Forrás: MTI