Súlyos komplikációkat okozott a klorokin - a nagy dózisú kezelések leállítását javasolják

klorokin, koronavírus, koronavírus ellen

A malária ellenszereként ismert klorokinhoz nagy reményeket fűztek világszerte, most azonban olyan vizsgálatok fejeződtek be, amelyek sajnos, nem jó hírekkel szolgálnak.

Mint a világ számos országában, Brazíliában is élesben tesztelték a klorokint koronavírusos betegeken, azonban az eredmények nem hozták a hozzájuk fűzött reményeket.

Leállították a nagy dózisú teszteléseket

Brazíliában súlyos komplikációkat okozott a nagy dózisú klorokinkezelés, emiatt a hatóanyagból csak kisebb adagokat adnak a koronavírus fertőzötteknek - számol be az Index.

A klorokin és a hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyagának exportját a magyar kormány is megtiltotta, bízva abban, hogy a teszteléseket követően itthon is elkezdhetik használni. Sajnos, a jelenlegi információk szerint, még várni kell az eredményre, ami a kis dózist illeti.

A brazil tesztelés során ugyanis 440 fertőzött kapott volna nagy dózisban (600mg/nap) a szerből, azonban 81 beteg után leállították a kezeléseket. A klorokin mellékhatásaként a vakság és a szívproblémák már eddig is ismertek voltak, az eddigi tapasztalatok azonban még nem utaltak arra, hogy valóban be is következnének - egészen mostanáig. Brazíliában a nagy dózisú klorokinnal kezelt fertőzötteknél súlyos szívműködési komplikációk, szívritmuszavar lépett fel, 2 betegnél pedig gyors, rendellenes pulzus, kamrai tachycardia alakult ki, és elhunytak.

Beszélne egy orvossal? Hívja az Egészségkalauz.hu orvosait, most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

Felmerült ugyan, hogy a klorokin mellett egy azitromicin nevű antibiotikumot is adtak a betegeknek, ami szintén növelheti a szívritmuszavar kockázatát, azonban mivel ezt már korábban is szedték a betegek, így ezen gyógyszer hatását nem tudták megbecsülni.

A brazil kutatók azt javasolják a többi országnak is, hogy a nagy dózisú klorokin tesztkezeléseket állítsák le.

Forrás: Index.

Forrás: EgészségKalauz