Ezeket látta már?

Szamárköhögés: hazánkban is készülhetünk a járványra?

szamárköhögés fertőző betegség járvány oltás

Déli szomszédainknál újra fertőz ez a súlyos légúti megbetegedés.

Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetet jelentettek a helyi közegészségügyi hatóságok. Magyarországon a magas átoltottságnak köszönhetően nem várható nagyobb járványkitörés, azonban elszórt esetek előfordulhatnak. A kötelező oltások és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyelet hatékonyan működik.

A szamárköhögés heveny, súlyos légúti megbetegedés, melyet a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okoznak.

Magyarország kiemelkedő eredményeket ért el a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek terén, amelyre méltán lehetünk büszkék. A közel 99 százalékos átoltottságnak köszönhető a gyermekkori védőoltással megelőzhető megbetegedések ritkább előfordulása. Magyarországon 12 fertőző betegség ellen nyújtott védőoltás része az életkorhoz kötött kötelező oltási programnak.

Melyek a szamárköhögés tünetei?

A betegség lefolyása három fő fázisra osztható.

1. Hurutos szakasz

Általában 1-2 hétig tart, és hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással indul, általában láz nélkül, de hőemelkedéssel is járhat. Szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) esetén már jelentkezhet láz is.

2. A legsúlyosabb fázis

Rohamokban jelentkező, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz akár egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamok után a beteg kimerül, az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezhet, és hányás is előfordulhat, főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél. A tünetek éjszaka súlyosbodnak.

3. Oldódási szakasz

Ez 3-6 hétig is eltarthat. Ebben a szakaszban továbbra is jelentkezhetnek köhögési rohamok, de ezek gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben felmerül a szamárköhögés gyanúja, keresse fel a gyermek háziorvosát, aki a további ellátás céljából kórházba – infektológiai (fertőzőbeteg) osztályra – utalhatja.

A szamárköhögés okai

A szamárköhögés bakteriális fertőzés, többek között a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okozzák. Cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), közvetlen érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed. A tünetek kialakulását a légutak hámrétegének gyulladása okozza.

A szamárköhögés diagnosztizálása

A betegséget okozó kórokozó kimutatása orr- és torokváladék-mintából történik. Az orvos mellkasröntgent, mellkasi CT-t, vérvételt rendelhet el.

Szamárköhögés gyerekeknél

Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a szamárköhögés csecsemőkorban komoly, akár életveszélyes állapotot is okozhat. A betegség kezdeti szakaszában enyhe nátha és mérsékelt köhögés jelentkezhet. A következő fázisban a csecsemő öklendezik, zihálva veszi a levegőt, szemei kidüllednek, és hányás is előfordulhat. Etetési nehézségek, légzéskimaradás, tüdőgyulladás, epilepsziás rohamok, többszervi elégtelenség vagy akár veseelégtelenség is kialakulhat.

A légzéskimaradás különösen gyakori kisgyermekeknél, főleg féléves kor alatt. Ha bármilyen légzési nehézséget észlel gyermekeknél, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt! Ha gyermeke nem kapott védőoltást, és felmerül a szamárköhögés gyanúja, forduljon gyermeksürgősségi ambulanciához.

Ezek a lehetséges szövődményei

A leggyakrabban előforduló szövődmények a tüdőgyulladás, a légzéskimaradás (apnoe) és a táplálási nehezítettség, illetve a gyakori hányások miatt kialakuló súlyvesztés.

Ritkábban előforduló szövődmények lehetnek többek között a légmell, alvási nehezítettség, agyvelőbántalom, epilepsziás rohamok, orrvérzés, koponyaüregben keletkező vérzés, vizelettartási problémák és bordatörés. A szamárköhögés a fokozott légzőizom-használat miatt kimerüléshez, akár halálhoz is vezethet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szamárköhögés: rengeteg a fertőzött, sorra oltják a kismamákat a szomszédban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köhögés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához