Ezeket látta már?

Szlávik: kelleni fog 3. oltás is

szlávik jános, koronavírus, maszk, második hullám

Vakcinatípustól függetlenül kell majd 3. dózis az infektológus szerint.

- Megtorpant az oltottak számának emelkedése, nagyon nehéz lesz elérni a 6 milliós oltotti számot. Nehéz ugyanis meggyőzni azokat, akik eddig nem döntötték el, hogy beadatják maguknak valamelyik koronavírus-fertőzés elleni vakcinát – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 reggeli műsorában.

Nem érdemes a nyájimmunitásra alapozni, és kihagyni az oltást

Az infektológus elmondta, hogy a mutánsok azokat veszélyeztetik főleg, akik nincsenek beoltva, és kórházba kerülésre is csekély az esélye egy beoltottnak, ha esetleg megfertőződik. Azt azonban hozzátette, hogy ha lesz 4. hullám, az már nem lesz olyan nagy, mint a 3.

„Egy járványban arról kell beszélni, hogy mi a tömeg. Azt kellene szem előtt tartani, hogy tömegek be vannak oltva, és védettek. Nem azt a valóban néhány esetet, aki véletlenül újrafertőződhet. Hogy miért, azt viszont nem tudjuk. Nem azért fertőződik újra, mert rosszul csinálták az oltást, hanem mert a statisztika szerint előfordul az úgynevezett egyéni áttörés: áttör a vírus az ő egyéni védekezőrendszerén.”

Nem az ellenanyagszint számít

Elmondta, hogy bár sokan félnek, hogy azért fertőződnek meg, mert nem elég az ellenanyag a vérükben. Szlávik szerint nagyon ritka, hogy súlyos Covid legyen a kimenetele a fertőzésnek, ha egy oltott személy betegedik meg.

Elmondta azt is, hogy azok, akik csak az első dózist adatták be, 1-3 hónapos védelemre számíthatnak, vagyis nagyon rövid ideig. A 3. oltásról pedig úgy nyilatkozott, hogy egészen biztosan szükség lesz rá, mégpedig - a jelenlegi adatok szerint - 6 hónapon belül:

„Egyelőre nincsenek erre még adatok, tudományos bizonyítékok, de én szinte biztos vagyok abban, hogy kell majd egy harmadik oltás. Arról nem is beszélve, hogy más oltások fognak jönni, olyan mutánsok ellen is hatékonyak, amelyekkel érdemes lesz majd a harmadik oltást elvégezni.”

Az infektológus Indiába, Brazíliába, Dél-Afrikába és Peruba a koronavírus fertőzöttek magas száma miatt nem javasolja az utazást, de a magas átoltottságú országokba nyugodtan mehetünk.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz