Ezeket látta már?

Szlávik szerint ennyit számít, van-e oltási reakció vagy sem

oltás után fertőzés, covid oltás mellékhatása, koronavírus

Mit jelent, ha oltás után nem jelentkezik semmilyen oltási reakció? Szlávik János válaszolt a kérdésekre.

Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a különböző vakcinákról, azok esetleges kombinálásáról és 2. oltás fontosságáról, és arról, milyen enyhítéseket, mikor lehet megtenni.

Lehet-e keverni az oltásokat?

Az infektológus szerint egyelőre nincs kellő tapasztalat ahhoz, hogy lehessen látni, mi történik, ha valaki egy mRNS oltást követően vektorvakcinát kap vagy fordítva. Elmondta, hogy nem biztos, hogy nagyobb lesz a védelem, az látszik egyelőre, hogy több oltási reakció alakul ki a második után, ha keverik a vakcinákat.

Azt viszont kiemelte, hogy a jelenlegi oltási protokoll mellett valaki nem tapasztal erős oltási reakciót, az nem jelenti azt, hogy nem védett.

"Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem. Ha valaki az első oltás után belázasodik, gyenge, feje fáj, ízületi fájdalmai vannak, az nem azt jelenti, hogy neki erős a védettsége, és ha valaki az égegyadta világon semmit nem érez, neki gyenge a védettsége vagy nála az oltás nem működik."

Mennyire védenek a vakcinák a mutánsok ellen?

Szlávik elmondta, hogy a hatékonyság mértéke változó:

"A legrosszabb hírek a dél-afrikai mutánssal kapcsolatban vannak, ahol például az egyik oltásnak a hatékonysága csak alig 50 százalék, de ez nem azt jelenti, hogy nem hatékony, hanem hogy gyengébb. Angliában elindult az indiai változat, de az eddigi megfigyelések szerint aki megfertőződött az oltások ellenére az indiai mutánssal, közülük senki nem került kórházba, ez nagyon jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy van védettség az indiai mutánsokkal szemben is."

Mivel a vakcinákat folyamatosan fejleszteni kell a mutánsok miatt, és az infektológus elmondta, hogy új mutációkra addig számítani kell, amíg a Föld lakosságának 70-80 százaléka nem lesz beoltva. Ezt 2022-2023-ra teszi.

Hogyan tudjuk laikusként összehasonlítani a vakcinákat?

Szlávik azt tanácsolja, hogy a vakcinákat összehasonlító táblázatoknál csak a legutolsó sort olvassuk el, ahol az szerepel, hogy hány százalékban akadályozza meg a súlyos betegséget és halálozást. Megnézhetjük az összhatékonyságot is, és persze, vannak olyan vakcinák, amiket bizonyos betegségeknél nagyon ritkán előnyben lehet részesíteni, másokat nem. A professzor szerint azonban nem szabad prekoncepciókat levonni, hiszen a jelenlegi tudás szerint minden vakcina hatásos.

Ez is érdekelheti:

Forrás: inforadio
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához