Ezeket látta már?

AstraZeneca után Pfizer vakcina jöhet 2. dózisban?

koronavírus, covid, vakcina, oltás, kalkulátor

Egy dózis AstraZeneca, egy dózis Pfizer - lehet az AstraZeneca oltás után Pfizert beadatni? Itt vannak a válaszok!

A világ számos országában végeznek kísérleteket azzal kapcsolatban, hogy növelhető-e az immunitás a vakcinák mixelésével. A briteknél azt nézték meg, hogy egyáltalán, biztonságos-e 2 különböző vakcina beadása.

Biztonságos 2 eltérő vakcina beadása?

A legújabb klinikai vizsgálatok szerint, ha keverik a különböző típusú vakcinákat, az nagyobb eséllyel okozhat mellékhatásokat - számolt be róla a CNBC a The Lancetben publikált cikk alapján.

Az briteknél folyik egy Com-COV nevű államilag támogatott vizsgálat, amit az Oxfordi Egyetem vezet: ennek keretén belül önkénteseken tesztelik, milyen hatással van a szervezetre az, ha a védőoltás 1. dózisa után más típusú vakcinával oltják a 2. dózist. A kutatásban a Pfizert és az AstraZenecat tesztelték. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy azoknál, akiknél keverték a vakcinákat, nagyobb arányban fordultak elő mellékhatások.

Áprilisban indult egy másik tesztelés is, ami a Com-COV2-knevet viseli, és 1050 önkéntes vesz benne részt. Ebben a Moderna és a Novavax vakcináit mixelik.

Egy dózis AstraZeneca egy dózis Pfizer

A kutatásban résztvevő 830 önkéntest először AstraZenecával oltják, majd 4 hétre rá a Pfizer következik 2. dózisként, vagy fordítva.

Mostanra kimondható, hogy azok, akiknél mixelték a vakcinákat, nagyobb arányban tapasztaltak mellékhatásokat az oltások után, mint a kontrollcsoportban lévők. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a mellékhatások vagy enyhék vagy mérsékeltek voltak, mint amilyen:

  • az oltás helyén jelentkező fájdalom,
  • a láz,
  • a fáradtság,
  • a hidegrázás,
  • az ízületi fájdalom,
  • a rossz közérzet,
  • az izomfájdalom.

A tesztalanyok 50 év felettiek, és a kutatók véleménye szerint az 50 év alatti korosztályban a mellékhatások aránya megnőhet. Most azt kezdték el vizsgálni, hogy a rendszeres paracetamolszedés csökkentheti-e a mellékhatások kialakulásának valószínűségét.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz