Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Szputnyik és Sinopharm: összehasonlították az immunválaszokat a kutatók - erre jutottak

szputnyik hatásossága, szputnyik védelem, szputnyik immunitás, szputnyik első oltás

Az orosz és a kínai vakcina hatását és biztonságosságát vizsgálták egy új kutatásban,

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy, az orosz és a kínai vakcinát összehasonlító tanulmányról:

"Belarusz: összehasonlító immunogenicitási és biztonságossági vizsgálat a Sputnik V és a Sinopharm között – a cikk azoknak is hasznos, akik átfogó irodalmi körképet szeretnének kapni a két oltásról

Igazi ritkaság jelent meg a lektorálás előtti szakcikkeket bemutató Medrxiv portálon február 06-án a Belaruszban lévő Gomeli Állami Egyetemről, amely a Sputnik V és a Sinopharm vakcinát hasonlítja össze. Igazából mást nem is tehettek, mert csak ez a két COVID-19 elleni oltás van engedélyezve az országban.

A 60 fős vizsgálatban (életkortartomány: 29-73 év; 70% nő) 30-an kaptak Sputnik V-t és 30-an Sinopharm-ot (egyaránt két oltást). Az eredmények szerint a Sputnik V erősebb IgG immunválaszt váltott ki, mint a Sinopharm mind az első oltás utáni 42-ik napon, mind 6 hónap múlva (megjegyzés: időközben a résztvevők szabály szerint megkapták a második oltást is). Az oltás előtt természetes fertőzésen átesett emberek IgG ellenanyszintje az oltás után magasabb volt, mint azoké, akik nem estek át előzetes SARS-CoV2 fertőzésen (ezt nevezik hibrid immunitásnak).

A kétféle oltás nemkívánatos hatása hasonlóak és enyhék voltak (bőrpír és fájdalom az oltás helyén, láz), bár a Sputnik V után az oltottak 33,3%-a (a 30-ból 10 fő), míg a Sinopharm esetén tizede, 3,3% (30-ból egy fő) esetében alakult ki láz."

Olvasson tovább! Koronavírus terhesen: bebizonyították, hogy a fertőzés komplikációkat okozhat

Hivatkozás: Igor Stoma, Katsiaryna Korsak, Evgenii Voropaev et al.: Comparative study of immunogenicity and safety of Gam-COVID-Vac and Sinopharm 3 BBIBP-CorV vaccines in Belarus. medRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2022.02.05.22270499; this version posted February 6, 2022

https://www.medrxiv.org/con.../10.1101/2022.02.05.22270499v1

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport