Ezeket látta már?

Szputnyik: nekik nem ajánlott az orosz vakcina

szputnyik hatásossága, szputnyik védelem, szputnyik immunitás, szputnyik első oltás

Mikor és kinek nem adható be az orosz vakcina? Mire figyeljünk, mielőtt oltatjuk magunkat a Szputnyikkal?

Kijelenthető, hogy nincsen gyógyszer vagy vakcina ellenjavallat nélkül. Vagyis, minden gyógyszer és oltóanyag esetén vannak olyan betegek, betegcsoportok, akiknél az adott készítmény használata kerülendő.

Az összetétel és a hatásmechanizmus alapján a Gamaleja Intézet által fejlesztett, orosz vakcinaként emlegetett Szputnyik V vakcina úgynevezett vektor alapú oltóanyag. A Szputnyik V tehát semmilyen formában nem tartalmaz sem élő, sem gyengített koronavírust, ami bárkit is megbetegíthetne; és a hordozóként funkcionáló adenovírus sem tud légúti betegséget okozni. Ennek ellenére az orosz vakcina esetén is vannak olyan személyek, akik nem olthatók vele.

  • Kerülendő az orosz vakcina azoknál, akiknél korábban súlyos allergiás reakció fordult elő a védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szemben.
  • Akut, fertőző és nem fertőző betegségek esetén 2-4 héttel a gyógyulás után, míg krónikus betegségek fellángolása esetén az állapot javulása után 2-4 héttel adható be a Szputnyik V.
  • Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be. A védőoltás beadásának napján a védőoltásért jelentkezőt kötelező orvosnak megvizsgálnia: egy fizikális vizsgálatot kell végezni és a testhőmérsékletet is meg kell mérni: ha a testhőmérséklet 37 °C felett van, a védőoltás nem adható be.
  • Terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt az orosz vakcina.
  • 18 év alattiaknak nem adható a Szputnyik V.
  • Krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén nem adható a Szputnyik V. Amennyiben jelentős eltérések vannak a pajzsmirigyfunkciós értékekben, vagy nem megfelelően kezelt a cukorbetegség, az szintén ellenjavallatot képezhet.
  • Súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma, akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás, autoimmun betegségek, rosszindulatú daganatos megbetegedések is ellenjavallatot képeznek.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához