Ezeket látta már?

Szuperfertőző eseményekké válhatnak a tömegesemények a WHO európai vezetője szerint

Tömeg a belvárosban a terasznyitás első estéjén

Hans Kluge továbbra sem tartja jó ötletnek a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeket.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója a hvg.hu-nak adott írásos interjújában beszélt a magyar járvány elleni védekezésről.

Kluge kiemelte, hogy még nem győztük le a koronavírust, és csak úgy tudjuk megtenni, ha a vakcinációt a közegészségügyi és társadalmi intézkedésekkel együtt kombináljuk, hiszen a vakcinák nem helyettesítik a távolságtartást, sem másmilyen óvintézkedést.

Elmondta, hogy az európai térségben jelenleg például csak a lakosság 7 százaléka kapta meg a teljes védettséghez szükséges oltást. Elmondta, hogy Magyarország dicséretet érdemel az oltási terve miatt, de továbbra is ébernek kell lenni, a maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás továbbra is fontos.

"Bármilyen közegészségügyi vagy társadalmi lazításba epidemiológiai és egészségügyi szempontok alapján lehet belekezdeni, nem pedig a lakosságnak beadott oltások száma alapján,"

Arra, hogy itthon az első oltás után védettségi igazolvánnyal látogathatók a kulturális és sportesemények annyit mondott, hogy biztosítani kell, hogy "az ilyen kezdeményezések ne növeljék az egyes emberek vagy csoportok egyenlőtlenségeit és marginalizálódását."

A nagyobb nézőközönség előtt megtartott eseményekről így nyilatkozott:

"Ahogy azt már többször is láttuk a járvány alatt, a tömeges összejövetelek szuperfertőző eseményekké válhatnak. Amíg jelen van a közösségi terjedés, a nagy tömegesemények jelentős kockázatot jelenthetnek.

Bármely döntést a tömeges összejövetelek esetleges megtartásáról, elhalasztásáról vagy a rendezés módjának megváltoztatásáról úgy kell meghozni, hogy megvédjük az emberek egészségét."

Olvassa el ezt is!

Forrás: HVG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához