Ezeket látta már?

Tényleg sikerült meggyógyítani egy HIV-beteg nőt?

AIDS, HIV, vírus, gyógyítás, kezelés, őssejt

Évtizedek óta intenzíven keresik a gyógyszert a tudósok, amivel gyógyítható lehet a humán immundeficiencia-vírus (röviden HIV) okozta fertőzés és megbetegedés (AIDS).

Többször hitték azt a szakemberek, hogy már a kezükben van a megoldás, de mindig csalódniuk kellett. Az AIDS lefolyása során az immunrendszer fokozatosan leépül, és néhány év vagy évtized alatt a fellépő fertőzések, tumorok a beteg halálához vezetnek.

Léteznek gyógyszeres kezelések, általában három-négy hatóanyagból alkotott kombinációk formájában, amikkel a betegség karban tartható, a várható élettartam jelentősen meghosszabbítható, de jelen pillanatig a HIV okozta AIDS gyógyíthatatlan betegségnek minősül.

Ezért fontos a HIV-terápia betartása a koronavírus járvány alatt

Éppen a betegség gyógyíthatatlan(nak hitt) tulajdonsága miatt váltanak ki nagy visszhangot azok a kezelési próbálkozások, amik a betegek gyógyulását ígérik. Nemrégiben a „New York-i beteg” története adott reményt a betegséggel küzdőknek.

A „New York-i beteg”

A „New York-i beteg” egy nő, akinél 2013-ban HIV-et, majd 2017-ben leukémiát diagnosztizáltak. A „New York-i” jelző onnan ered, hogy a nőbeteg kezelése a New York City-ben található New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Center-ben történt.

Az élvonalbeli kezelés részeként az említett nőbeteg elsőként köldökzsinórvér-transzplantációban részesült, majd az azt követő napon felnőtt donor őssejtjeit kapta meg. A lényeg a kétféle transzplantáció kombinált alkalmazása volt, hiszen a köldökzsinórvér és a felnőtt őssejtek eltérő előnyöket kínálnak, és egymás hatását kedvezően kiegészíthetik.

Jelenleg a „New York-i beteg” jól van és tünetmentes. Mindez reményre ad okot. Arra a kérdésre azonban csak hónapok, évek elteltével születik meg a válasz, hogy valóban véglegesen meggyógyult-e a beteg a HIV-ből. A „New York-i beteg” előtt ugyanis egy másik beteg már részesült ilyen kombinált transzplantációban. Az a beteg a kezelés ellenére a rákos megbetegedésében halt meg, nem sokkal a 2013-as transzplantációs beavatkozást követően.

A közeljövőben folytatódhatnak a transzplantációk

Közel sem rutin eljárásról van szó, és a megfelelő donor megtalálása is nehézségekbe ütközik. A becslések szerint évente körülbelül mindössze 50 HIV-beteg részesülhet a jövőben az USA-ban ilyen fajta kezelésben.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.nbcnews.com/feature/nbc-out/scientists-possibly-cured-hiv-woman-first-time-rcna16196?cid=sm_npd_nn_fb_ma

Forrás: egeszsegkalauz.hu