Tüdőpestis: köhögéssel is terjed, a tünetei a megfázáshoz hasonlók

#tüdőpestis #tüdőpestis tünetei #tüdőpestis kezelése #pestis
2019.11.20.

A pestis bakteriális eredetű fertőző betegség, melyet általában fertőzött állatokkal való kontaktussal kaphatunk el. Mit érdemes tudni a pestis legsúlyosabb változatáról, mely a tüdőt támadja meg és emberről emberre is terjed?

Nemrég adták hírül a magyar és a nemzetközi lapok, hogy Kínában két tüdőpestises beteget diagnosztizáltak, egy harmadik érintettnél bubópestist állapítottak meg, és legalább 28 embert zártak karanténba. Az esetek Belső-Mongóliában történtek, de az első két beteget már Pekingben kezelik. Az egészségügyi szakemberek szerint ugyanaz a baktériumtörzs a felelős a jelenlegi megbetegedésekért, mint amely a 14. században több millió ember halálát okozta – írja a CNN. A kínai sajtó szerint nincs összefüggés a három eset között, és attól sem kell tartani, hogy a fertőzés továbbterjed.

Pestis: egy fertőzés három arca

A pestis bakteriális eredetű fertőző betegség, okozója a Yersinia pestis. Három fő formáját különböztethetjük meg: a bubópestist, a szeptikémiás pestist és a tüdőpestist. A különbség közöttük, hogy mely szervrendszert támadja meg a kórokozó. A bubópestis esetében a nyirokcsomók fertőződnek meg, a szeptikémiás (szeptémiás) pestis esetében a vér, míg a tüdőpestis esetében a tüdő.

A pestis .úgynevezett zoonózis, vagyis a fertőzést elsősorban állatoktól kaphatjuk el. A pestis hordozói elsősorban rágcsálófélék: patkányok, mókusok, nyulak. A rajtuk megtelepedő bolhák szervezetébe akkor kerül be a baktérium, mikor a bolha megcsípi az állatot. Az emberek pedig a bolhacsípéssel fertőződnek meg. A pestis általában a nyirokrendszert támadja meg először, a gyulladásos reakció jellegzetes következménye a nyirokcsomók fájdalmas, extrém mértékű duzzanata, a bubó kialakulása. A baktérium a véráramba, illetve a tüdőbe is bekerülhet.

A pestis rendkívül virulens, nagy fertőzőképességű és rendkívül súlyos betegség, mely kezelés nélkül akár az esetek 50 százalékában is halálos lehet. Ez az arány még magasabb szeptikémiás pestis, illetve tüdőpestis esetén, ez utóbbinál a 90-95 százalékot is elérheti. 

A tüdőpestis terjedése

A tüdőpestist a pestis legsúlyosabb, legveszélyesebb formájának tartják. Ennek egyik oka, hogy a betegség más típusaival szemben emberről emberre is terjed, a köhögéssel a levegőbe jutó baktériumok belélegzésével. Nem feltétlenül kell tehát fertőzött állattal érintkezni hozzá. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a fertőzött állati szövetek során lélegzi be valaki a kórokozót és így betegszik meg. A most nyilvánosságra hozott kínai esetben is egy 55 éves vadász fertőződött meg, miután vadnyulat evett. 2019 tavaszán pedig egy mongol házaspár halt meg pestisben, miután nyers mormotavesét ettek (ez az ínyencség a hagyományos gyógyászat szerint jó erőnlétet és egészséget biztosít).

A tüdőpestis emellett kialakulhat a bubópestis vagy a szeptikémiás pestis szövődményeként is. Ilyenkor a baktériumok a nyirokrendszerből, illetve a vérkeringésből a tüdőbe jutnak.

A tüdőpestis rendkívül fertőző. A szakemberek becslése szerint már alig 100 baktérium elegendő ahhoz, hogy megbetegedjünk. Összehasonlításként: a bőrünk minden négyzetcentiméterén közel 100 000 különböző baktériumot találhatunk, a bélrendszerünkben pedig átlagosan 100 billió mikroba van.

A tüdőpestis tünetei

A tüdőpestis lappangási ideje 2-6 nap. Elsődleges tünetei a láz, a hidegrázás, a fejfájás, az általános rosszullét és gyengeség, a hányinger, a szédülés és a mellkasi diszkomfortérzés. Az első tüneteket követően 1-2 nappal erős köhögés, mellkasi fájdalmak, kapkodó légzés és légszomj jelentkezhet. A köhögés vizes, híg váladék vagy véres váladék felköhögésével is együtt járhat. A beteg állapota rövid időn belül kritikussá válhat, és túl későn megkezdett vagy nem megfelelő kezelés esetén néhány napon belül bekövetkezhet a halál.

Olvasson tovább! Mit jelez az éjszakai köhögés?

A tüdőpestis kezelése

A pestis bakteriális fertőzés, így antibiotikumokkal általában jól kezelhető. Ugyanakkor szükséges a gyors, agresszív terápia, különösen a betegség tüneteinek megjelenése utáni első 24 órában. A szakemberek szerint a halálos kimenetelű fertőződés oka szinte minden esetben a késve megkezdett kezelés.

Mivel a tüdőpestis emberről emberre is terjed, kezelésénél különösen óvatosan kell eljárni. A betegeket izolálni kell, egészen addig, míg az állapotuk a terápiának köszönhetően javulni nem kezd. Azokat is javasolt karanténba, megfigyelés alá helyezni, akik kapcsolatba kerülhettek a beteggel. Nekik megelőzésként is ajánlott az antibiotikum. Az egészségügyi személyzetnek a szájat és az orrot takaró védőmaszkot mindenképpen viselnie kell. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu