Ezeket látta már?

Tünetek koronavírus oltás után: erre számíthat a következő 48 órában

oltás után, mellékhatások időrendben, fejfájás, légszomj, lábdagadás, hasi fájdalom

Mellékhatások időrendben. Vakcinától függetlenül ezek a tünetek jelentkezhetnek az oltás beadása utáni órákban.

Függetlenül attól, hogy melyik vakcinát kaptuk meg, illetve, hogy az első vagy a második koronavírus oltáson vagyunk túl, megtapasztalhatunk mellékhatásokat. Ezek intenzitása változó, de a legtöbb esetben 24-48 órán belül elmúlnak.

„Egy kicsit érzékeny volt a karom, ahol az oltást kaptam, de ennyi”, „aluszékonyabb voltam két napig”, „magas lázam volt és reszkettem”, „annyira rosszul voltam egy napig, mint még soha” - ilyen és hasonló beszámolók érkeznek azoktól, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Az, aki most vár a Covid-19 elleni védőoltásra, bizonyára kíváncsi arra, milyen mellékhatásokra számíthat és hogyan kezelheti ezeket. Lássuk az esetleges tüneteket időrendi sorrendben!

Mitől függ, hogy lesznek-e mellékhatások?

A mellékhatások megléte vagy hiánya számtalan tényezőtől függ, a koronavírus oltás típusától, az egyéni jellegzetességektől, vagy éppen attól, hogy az első vagy a második dózist kapta-e meg valaki. A klinikai vizsgálatok tapasztalatai alapján azonban a fiatalabb korosztály tagjai gyakrabban tapasztaltak meg mellékhatásokat, azok súlyosabbak voltak, és gyakoribbak voltak az egész testre ható reakciók.

15 perccel az oltás után

Az első tünetek egyike a karfájdalom lehet, azon a helyen, ahová a védőoltást beadták. Ún. intramuszkuláris, izomba adott injekcióról van szó, így maga a szúrás is kiválthat reakciót a szervezetből. A fájdalom vagy érzékenység mellett enyhe mértékű duzzanatra, bőrpírra is lehet számítani. A Moderna vakcinája után az emberek egy részénél bőrtünetek is megjelenhetnek: a bőrből enyhén kiemelkedő, élénkpiros, kör alakú kiütések, melyek átmérője 15-20 cm is lehet. A bőrpírt és a fájdalmakat hideg vizes borogatással enyhíteni lehet.

Nagyon ritka, de életveszélyes mellékhatás lehet az anafilaxiás sokk, mely tulajdonképpen a vakcinára adott extrém allergiás reakció. Ennek rizikója az oltás beadása utáni 15-30 percben a legnagyobb. Hogy az érintett azonnal megkaphassa a megfelelő ellátást, az oltást követően rövid ideig maradjunk az oltóponton, rendelőben. Különösen fontos lehet ez a megfigyelési időszak, akiknek korábban már volt hasonló allergiás rohama.

6-12 órával az oltás után

Néhány mellékhatás az oltás beadását követően néhány órával alakul ki. Ezek részben szisztémás tünetek, vagyis az egész test érintett, részben pedig helyiek, vagyis a karnál tapasztalhatóak. A leggyakrabban megtapasztalt mellékhatások között lehet a hőemelkedést, a hidegrázást, a fáradékonyságot és gyengeséget, a fejfájást, az ízületi és izomfájdalmakat. Ritkább mellékhatás lehet az étvágytalanság és hányinger, valamint a hónaljban található nyirokcsomók duzzanata és érzékenysége.

12-48 órával az oltás után

A legtöbben ebben az időszakban, vagyis a vakcináció utáni két napban tapasztalják meg a legintenzívebb tüneteket. Ezek között találhatjuk a lázat, a gyengeséget, a fáradékonyságot, általános rosszullétet, izom- és ízületi fájdalmakat.

A tünetek súlyossága igen különböző lehet az embereknél, van, aki fel sem tud kelni az ágyból, mások viszont gond nélkül képesek elvégezni a feladataikat. Ha lehetőségünk van rá, biztosítsunk magunknak időt a pihenésre, regenerálódásra! Fontos megbeszéléseket vagy intenzív fizikai igénybevételt igénylő munkát, tevékenységeket lehetőleg ne időzítsünk az oltás utáni napokra. Ha nagyon rosszul vagyunk, nyugodtan bevehetünk fájdalom- vagy lázcsillapítót.

48 órával az oltás után

Szerencsére, a védőoltás mellékhatásaként jelentkező kellemetlen tünetek az emberek legtöbbjénél 1-2 napon belül elmúlnak. Néhányuknál marad csak meg enyhe karfájdalom vagy fáradékonyság 48 órával az oltást követően is.

Ahhoz, hogy a vakcina részleges, illetve teljes védettséget nyújtson, legalább 14 napra van szükség. Bár nagyon kicsi az esélye rá, ezalatt az idő alatt is megfertőződhetünk! Az is előfordulhat, hogy valaki közvetlenül a koronavírus oltás időpontja előtt vagy után fertőződik meg. Mivel a COVID-19 tünetei és a vakcinák mellékhatásai között lehetnek átfedések, rendkívül fontos tisztában lenni azzal, milyen különbségek vannak. Mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, tesztet csináltatni, ha a tünetek 48 órán túl is tartanak! A koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek, például a száraz köhögés, a légzési nehézségek, a légszomj, az íz- és szagérzékelés elvesztése nem jelentkeznek a védőoltás beadatása után!

Nagyon ritka, de rendkívül súlyos mellékhatása lehet bizonyos koronavírus vakcináknak a véralvadási zavarokkal összefüggő trombózis. Ez akár két-három héttel a védőoltás beadásának időpontja után is kialakulhat! Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a következő tüneteket valamelyikét tapasztaljuk:

 • erős, folyamatos fejfájás (mely gyógyszer bevétele után sem enyhül)
 • fejfájás, mely a fej mozgatására, előrehajlásra vagy lefekvésre rosszabbodik
 • kettős látás, homályos látás vagy más látászavarok
 • mellkasi fájdalom
 • folyamatos hasi fájdalom
 • az alsó lábszárban jelentkező fájdalom
 • lábdagadás
 • légszomj
 • az oltás helyénél, a bőr alatt észrevehető apró vérpöttyök
 • hányinger és hányás
 • beszédzavarok

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához