Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Új izraeli élő vírusos Covid-19 elleni vakcina: magyar tesztalanyokkal vizsgálják

covid-19, koronavírus, vakcina tüskefehérje, BriLife, oltás, génmódosított vírus

Vakcina génmódosított vírussal, amely tüskefehérjéket növeszt a felszínén: a tervek szerint jobb lesz, mint a Pfizer vagy a Moderna vakcinája, és akár booster-ként is alkalmazható lehet.

Izrael saját Covid-19 elleni vakcinát fejleszt, a kutatás és fejlesztés másfél éve folyik. Jelenleg az izraeli, BriLife nevű vakcina fázis 2b/3 vizsgálatai zajlanak. Európában elsőként Magyarország teszteli az oltóanyagot.

Izrael saját vakcinájának a fejlesztője az NRx vállalat, az Izraeli Biológiai Kutatóintézettel együttműködésben (IIBR).

A BriLife Covid-19 elleni vakcina technológiája meglepően új

Kindulásul szolgál a vezikuláris stomatitis vírus (VSV), ami egy állatokat, például szarvasmarhákat, lovakat, sertéseket megbetegítő vírus. Ezt a vírust úgy módosítják géntechnológiailag, hogy az SARS-CoV-2 koronavírus tüskefehérjéket növesszen a felszínén. Vagyis egy génmódosított vezikuláris stomatitis vírusról van szó (rVSV). Ezt a génmódosított vírust juttatják élő formában az emberi szervezetbe. A vírus, noha nem koronavírus, a géntechnológiai módosítások következtében koronavírus tüskéket tartalmaz a felszínén.

Az érthetőség kedvéért:

a koronavírus tüskefehérjés ruhájába öltözött vezikuláris stomatitis vírust kapnak az oltott személyek, izomba szúrt injekció formájában. A koronavírus tüskefehérjék lesznek azok, amik az immunrendszert serkentik, az immunválaszt kiváltják.

Mennyire új a technológiáról van szó?

A géntechnológiailag módosított vírusok szervezetbe juttatása viszonylag új keletű. 2019-ben az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) Ervebo néven engedélyezett egy ebola elleni oltást, aminek az alapja, a tulajdonképpeni hordozója gyengített és módosított vezikuláris stomatitis vírus. A vezikuláris stomatitis vírus növeszti és szállítja a felszínén az ebolavírus egyik fehérjéjét. Az EMA azt írja, hogy a vezikuláris stomatitis vírusnak nincs vagy csak kis hatása van az emberi szervezetre.

Magyarok az első kipróbálók között

Az izraeli Covid-19 elleni BriLife vakcina első klinikai fázis 2/3 vizsgálatai 2021. november 16-án zárultak le, 240 fő bevonásával. Ez alapján a kialakult antitest-szintek magasak, nem maradnak el az mRNS vakcináknál (Pfizer, Moderna) tapasztaltaktól. Úgy tűnik, hogy a megfelelő dózist is sikerült megtalálni. Akkor azt írták, hogy a vakcina annyira hatásos az alfa, béta, gamma és delta koronavírus-variánsok ellen, mint a vad típus ellen.

A tesztelésnek azonban nincs vége

Izrael vakcinájának kapcsán érdekesség, hogy Magyarország az első európai ország, amelyik fázis 2b/3 klinikai vizsgálatok révén részt vesz a vakcina hatásosságának és biztonságosságának a tesztelésében. A BriLife vakcinát gyártó, tőzsdén is jegyzett NRx Pharmaceuticals (NASDAQ: NRPX) már 2021. december 9-én bejelentette a Magyarországgal való együttműködést a kipróbálás terén. Azaz, hamarosan önkéntes magyarok is megkaphatják a kísérleti, izraeli oltóanyagot.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.precisionvaccinations.com/vaccines/brilife-vaccine

(2)https://www.globenewswire.com/news-release/2021/12/09/2349352/0/en/NRx-Pharmaceuticals-and-Hungarian-Health-Officials-Agree-on-Pathway-for-ZYESAMI-and-BriLife-COVID-19-Vaccine-Trials.html

(3) https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/ervebo

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához