Ezeket látta már?

Új törvénytervezet: kizárólag oltottak mehetnek boltba, és tömegközlekedhetnek majd az oroszoknál

bolt, koronavírus, korlátozás, covid, magyarország, orbán

Az új törvényt már februárban be akarják vezetni, és a Covid elleni oltottságot QR-kóddal kell majd igazolni.

Törvénytervezetek készülnek arról, hogy kizárólag a koronavírus elleni védettséget igazoló QR-kóddal lehessen majd a közösségi közlekedést igénybe venni, étterembe járni és üzletben vásárolni Oroszországban - közölte csütörtökön az orosz járványügyi operatív törzs.

Már 2022 februárjában bevezetnék a QR-kódos igazolást

A jogszabályok tervezetét - amelyeket még nem terjesztettek a parlament elé - a törzs a szakminisztériumok bevonásával dolgozza ki. A törvényekkel a lakosság átoltottságát kívánják ösztönözni. Az RBK című napilap úgy tudja, hogy a QR-kódok bevezetéséről a régiók vezetői döntenek majd.

Sajtójelentések szerint a QR-kódok kötelező használatát 2022. február 1-jétől tervezik bevezetni. Az egyik törvénytervezet értelmében a nemzetközi és a városközi légi és vasúti közlekedés igénybevételét védettségi igazolás meglététől teszik majd függővé.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy vélekedett, hogy a QR-kódok használatáról nem a kollektív immunitás elérésekor, hanem csak a járvány elmúltával lehet majd teljes mértékben lemondani. Elmondta, hogy szövetségi szinten egyelőre nem készülnek újabb korlátozások, de hozzáfűzte, hogy "a helyzet nem a legkedvezőbb módon alakul".

A lakosság minimum 80 százalékát kellene beoltani a kellő védelemhez

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a szerdai kormányülésen azt mondta, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni megbízható védelemhez kívánatos lenne a lakosság legalább 80, de még inkább 90-95 százalékát beoltani. Golikova szerint a kollektív immunitás eléréséhez még 22 millió embernek kell beoltatnia magát, és további 9 milliónak már be kellene adni a harmadik dózist. Mint mondta, ma a kollektív immunitás mintegy 48,4 százalékos Oroszországban.

Az orosz operatív törzs csütörtöki adatai szerint a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1237-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 251 691-re nőtt.

Olvasson tovább! Moderna: így hat a daganatos betegekre a vakcina

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 40 759-cel emelkedett, ezzel 8 952 472-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A napi növekmény 0,46 százalék, a tünetmentesek aránya 8,6 százalék. A felépültek száma 33 156-tal 7 687 417-re gyarapodott. Az országban 1 013 464 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 214,9 millió, az elmúlt napon pedig 661 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 957 979 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához