Védettségi igazolvány: ezektől a szolgáltatásoktól esik el, ha nincs igazolványa

#védettségi igazolvány #nyitás #koronavírus #újranyitás
2021.04.27.
Védettségi igazolvány: ezektől a szolgáltatásoktól esik el, ha nincs igazolványa

Itt vannak a részletes szabályok a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban!

Megjelent a kormány 194/2021. (IV. 26.) kormányrendelete a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatáról. 4 millió beoltottnál, várhatóan csütörtök környékén megnyílhatnak Magyarországon az éttermek belső terei, a szállodák, a színházak és mozik, az uszodák, az edző- és fitnesztermek, amit csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a felügyeletük alatt lévő 18 év alattiak számára. - írja a Portfolio.hu

Nekik a legtöbb esetben maszkot sem kell viselniük. Aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, az a felsoroltakat nem veheti igénybe. Az üzletek 23 óráig lehetnek nyitva, és a rendezvények is 23 óráig tarthatnak, a kijárási tilalom kezdete pedig 24 órára tolódik ki. A közterületeken, a boltokban és a tömegközlekedésen továbbra is kell maszkot viselni mindenkinek.

Hogyan és hol lehet majd előnyhöz jutni a védettségi igazolással?

Vendéglátó üzletek (pl. éttermek, kávézók): a vendéglátó üzletek 23 óráig lehetnek nyitva, a belső tér a koronavírus ellen védett személyeknek nyílik meg, ezek belső tereiben a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak asztaluknál ülve és étel fogyasztása közben nem kötelesek maszkot viselni, a vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben és teraszain továbbra sem kötelező a maszkviselés.

Szállodák: a szállodákban ismét lehetséges a pihenés a koronavírus ellen védett személyek és gyermekeik részére. Meg kell tagadni a szálláshelyre történő bejelentkezését annak, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát e rendeletben meghatározott módon nem igazolja. A szálláshelyen foglalkoztatott személyeknek, amennyiben nem igazolják védettségüket, kötelező a maszkhasználat. A szálláshelyen vendégként tartózkodó személy nem köteles maszkot viselni.

Színház, mozi, kulturális események: a 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítmények (így különösen állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak) a koronavírus ellen védett személyeknek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúaknak újra látogathatóak. A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A kulturális esemény helyszínén este 11 óra és reggel 5 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni.

Zenés, táncos rendezvények: e rendelet alkalmazásában nem minősül kulturális eseménynek ez a kategória, így zenés, táncos rendezvényt tilos szervezni, tartani, illetve tilos ilyenek helyszínén tartózkodni.

Sport: a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő 18 alattiak látogathatják az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket, sportlétesítményeket. A sportrendezvényen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy abban az esetben vehet részt, ha a sportrendezvény tervezett befejezési időpontja legkésőbb este 11 óra.

Rendezvények: fennmaradnak a magán- és családi rendezvények tekintetében a 2020 novemberében elrendelt korlátozások, továbbá kerülendő a csoportosulás, és tilos a gyülekezés. 10 fő fölött továbbra sem lehet családi rendezvényt tartani.

Ez is érdekelheti:

Hogyan történik a védettség igazolása?

Ahol ez lehetséges, a 6 és 18 év közöttiek személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel, vezetői engedéllyel vagy diákigazolvánnyal igazolhatják magukat, de ez mellőzhető, ha „a kiskorúság ténye nyilvánvaló”. A koronavírus elleni védettség igazolása során az érintett a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatására külön is felszólítható. A védettségi igazolvány meglétét vagy az életkort ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványán szereplő adatok megismerésére, azzal, hogy az adatokat semmilyen módon nem rögzítheti.

Az üzemeltető/szervező köteles megtagadni azok belépést, akik nem igazolják a korukat és/vagy nem mutatják fel a védettségi igazolványukat.

Forrás: EgészségKalauz