Ezeket látta már?

Védőoltás: mennyi alkoholt szabad inni oltás előtt és után?

magas vérnyomás alkohol

Mennyire befolyásolja az alkohol a koronavírus elleni védőoltás hatékonyságát? Mikor ihatunk először és mennyit? És lehetséges, hogy az alkohol még segíthet is az immunizálásban?

A The New York Times azt írja, hogy egy-két pohár alkohol nem befolyásolja a vakcina hatását. Mivel azonban az antitestek hetekkel az oltás után képződnek, azaz akkor alakul ki az immunválasz, nem mindegy, hogy milyen hatások érik az immunrendszert. Habár, a klinikai kísérletek során nem vizsgálták az alkohol hatását a védőoltások egyikére sem, de a tapasztalatok alapján elmondható, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás rontja az immunválaszt.

Ilhem Messaoudi, a Kalifornia Egyetem Víruskutató Központjának igazgatója elmondta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztással nincs probléma, ellenben azzal, ha valaki átesik a ló túloldalára, hiszen a sok alkohol az immunrendszer ellenálló képességét gyengíti.

De mi számít mérsékelt alkoholfogyasztásnak, és mi számít soknak? A nők esetében 1, a férfiak esetében 2 pohár a mérsékelt:

  • 1,5 dl bor
  • 0,4 cl tömény szesz
  • 3,5 dl sör

Ami pedig soknak számít orvosi berkekben: nők esetében 3. férfiak esetében 4 pohár alkohol.

Az viszont most már egyértelműnek látszik, hogy azok, akik kevés alkoholt fogyasztanak, akár segíthetik is az immunválaszt: az egyik kutatásban 391 főt vizsgáltak, akiket 5 különböző vírus hatásának tettek ki. Az eredmények meglepők: akik mérsékelten fogyasztottak alkoholt, mint azok, akik egyáltalán nem.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához