Ezeket látta már?

Védőoltás után ne menjen mammográfiára: téves lehet a diagnózis

oltás után fertőzés, covid oltás mellékhatása, koronavírus

Radiológusok észlelték, hogy a koronavírus-oltások után a nyirokmirigyek duzzanata, esetleg csomók jelentkeznek a hónaljnál. A jelenség teljesen normális és ártalmatlan egy oltás után, ám a mellvizsgálatnál téves diagnózist eredményezhet.

A koronavírus (és minden más) védőoltás hatására a mellben lévő nyirokcsomók megduzzadhatnak, így, amennyiben oltás után esedékes a mammográfiánk, érdemes elhalasztani, mivel a duzzadt a nyirokcsomók téves diagnózishoz is vezethet. A Moderna koronavírus vakcina 1. adagja után például 11,6% tapasztalt nyirokcsomó-duzzanatot.

Ha a duzzadt nyirokcsomót mammográfia vagy emlő-MRI során észlelik, téves diagnózishoz vezethet, illetve további vizsgálatokat, szükségtelen szorongást és akár teljesen felesleges biopsziát is maga után hozhat.

“Az oltás utáni fájdalom hónaljban vagy a tapintott nyirokcsomó teljesen normális, ne rohanjunk ezzel rögtön az orvoshoz. Mellvizsgálatnál valóban okozhatnak téves diagnózist, így mindig rákérdezünk, hogy mikor oltották a pácienst. Azt szoktuk mondani, hogy a második oltás után 3-4 héttel érdemes vizsgálatra jönni, addigra a nyirokcsomók is megnyugszanak.” – mondta Dr. Unger Zsuzsa, a Pozitron-Diagnosztika Központ radiológus szakorvosa.

Az orvosok szerint a duzzanat, amely általában az oltás után 2-4 nappal eltűnik, teljesen ártalmatlan. Ez csupán annak a jele, hogy az immunrendszer reagált az oltásra. A mellvizsgálattal érdemes tehát egy-két hetet várni az oltás után, hogy megbízható eredményt adjon az MRI vagy a mammográfia.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához