Ezeket látta már?

Veszélyes vírust azonosítottak magyarországi denevérekben, emberre is átterjedhet

aprotinin, gyulladáscsökkentő covid-19, koronavírus, hatóanyag

A Lloviu-vírust, az ebola egyik közeli rokonát magyarországi denevérekben is kimutatták.

Kemenesi Gábor vezetésével a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumában izolálták a Lloviu-vírust. A filovírusok családjába tartozik az Afrikában előforduló Marburg-vírus, és a már az európai kontinensen 2002-ben a spanyolországi denevérekben, később pedig a magyarországi denevérekben az RNS-ük által azonosított Lloviu-vírus. Erről a MedicalXpress orvosi szaklap a napokban adott hírt, amit az Index szúrt ki.

Ezek a vírusok a covidhoz hasonlóan képesek állatról emberrel terjedni, ezért a WHO fokozottan figyeli őket, nehogy pandémiát okozzanak. Mivel ezek a vírusok ember közelében élő állatokban fordulnak elő, ezért valós veszélyt jelenthetnek.

Kemenesi Gábor vezetésével a Pécsi Tudományegyetem Nemzeti Virológiai laboratóriumának munkatársai a Simon Scott és Nigel Temperton által irányított Medway School of Pharmacy kutatóival közösen vizsgálták a Lloviu-vírust. A kutatók denevérszérumokkal végzett antitest-kimutatási kísérletekkel azonosították Magyarországon befogott denevérekben a vírust, ami mellesleg az ebola közeli rokona. A kísérletekből pedig kiderült, hogy a Lloviu képes emberi sejteket megfertőzni és szaporodni is, ami aggodalomra ad okot.

Még inkább aggasztó, hogy Lloviu-vírus az ebolával nem mutatott ki keresztaktivitást. Ebből arra lehet következni, hogy a már létező ebola-szérumok nem biztos, hogy hatásosak ellene a Lloviu-vírus ellen is.

10-ből 7 ember meghal, aki elkapja ezt a vírust - magyar kutatók segíthetnek a megállításában - olvasson tovább!

Forrás: index
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához