Ezeket látta már?

Ezért viselheti meg jobban az időseket az influenza vírus

influenza

Új kutatás ad választ arra, hogy miért csökken az időseknél az influenza elleni természetes immunválasz, és mi az oka annak, hogy jobban megviseli őket a fertőzés.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy mi az oka annak, hogy az idősebbeket jobban megviseli az influenza:

"Egy, a Nature Communications szaklapban megjelent állat (egér)kísérlet sorozat szerint azért, mert a tüdőben található 2. típusú pneumocita sejtek az öregedés következtében fennálló károsodásaik miatt túltermelnek egy PGE2 nevű prosztaglandin anyagot, ami csökkenti az alveoláris makrofág immunsejtek szaporodását, károsítja működésüket, így ezek kevésbé képesek az influenza vírus elleni védelemre. Amikor a PGE2 hatását csökkentő (PGE2-receptorgátló) anyagokat alkalmaztak öreg egereknél, akkor ez javítoitta immunválaszukat."

Ezek az influenza leggyakoribb tünetei

Az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik:

  • a magas láz
  • a hidegrázás
  • köhögés
  • a torokfájás
  • az izomfájdalom
  • a fejfájás
  • a fáradékonyság.

A légúti tünetek mellett néha gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-7 nap.

Bár az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek), a várandós nők és a 65 év felettiek körében okozhat súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak.

Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikum-kezelések mintegy 80 százalékáért.

Az orvosok szerint a betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Influenza vagy megfázás? Így különböztetheti meg őket egymástól

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához