Ezeket látta már?

4 természetes tipp, ha fájdalmat okoz a műfogsor

műfogsor, fájdalom, fertőzés

A jól beállított, megfelelő műfogsor a rágást és a beszédet is segíti, megelőzi az orcák besüppedését, ezzel pedig pozitívan hat az egész életminőségre. Azonban a műfogsor komoly fájdalmak forrása is lehet.

Ideális esetben a műfogsor tökéletesen illeszkedik viselője állkapcsához, ínyéhez, nem okoz fájdalmat, nem dörzsöli sehol sem az ínyt, sem a szájüreg nyálkahártyáját, sem a nyelvet.

A rosszul illeszkedő, sérült, törött vagy túlságosan kopott, régi műfogsor komoly kellemetlenségeket, fájdalmakat okozhat, és számos betegség rizikóját is növelheti. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy az új műfogsor egy-két hétig okozhat kellemetlen érzést, hiszen annak létét, használatát is meg kell szokni. Ha azonban a fájdalom hosszabb ideje tart, mindenképpen felül kell vizsgálni, vajon tényleg jól van-e beállítva a protézis.

Ez állhat a műfogsor viselésével kapcsolatos fájdalom hátterében

A legkézenfekvőbb válasz, hogy a rosszul beállított vagy sérült műfogsor nem illeszkedik megfelelően az ínyhez, állkapocshoz, ezért dörzsölheti, irritálhatja a szájüreget, az ínyt vagy akár a nyelvet. Ez önmagában is komoly fájdalmakat okozhat, de betegségek kialakulásához is vezethet, ezek pedig a rossz műfogsorral együtt még nagyobb problémák forrása lehet.

Miért fontos a helyes harapás? Olvasson tovább

Ilyen betegség például a műfogsor-stomatitis, mely a szájpenésszel „rokon”, gombás eredetű gyulladás. Fokozott a veszélye a bakteriális fertőzéseknek is. Azok esetében, akiknél egyszerre több fogat húznak ki, a nem megfelelő gyógyulási folyamatok, az élesebb csontszélek, fogmaradványok is problémákhoz vezethetnek.

Nagyobb a panaszok kialakulásának a rizikója azoknál, akik súlyos, krónikus betegségben (pl. cukorbetegségben), vitaminhiányban, vérszegénységben szenvednek, illetve, azoknál, akiknek különböző okok miatt szájszárazság alakult ki.

Műfogsor és higiénia

Rendkívül fontos a protézisviselésre vonatkozó higiéniás szabályok betartása! Ez nemcsak a műfogsor rendszeres (napi) tisztítását jelenti, de azt is, hogy éjszakára kivesszük a protézist, és a félévenkénti fogorvosi ellenőrzést sem hanyagoljuk el. Néhány évente ugyanis szükség lehet annak felülvizsgálatára, megfelel-e még a műfogsor.

Ebből tudható, hogy gond van a műfogsorral

A szájüregi fájdalom csak egyik tünete a nem megfelelően beállított protézisnek. Az is előfordulhat, hogy konkrét fájdalmat nem is érez valaki, csak az íny és a szájüreg nyálkahártyáján észrevehető elváltozások utalhatnak erre. Az íny, a szájpadlás és a nyálkahártya duzzadt és vörös lehet, esetenként megfigyelhetőek rajta bevérzések vagy pirosas pöttyök, esetleg fehér foltok, plakkok (ez gombás fertőzésre utal). Előfordulhat fokozott szájszárazság is.

A nem megfelelő műfogsorra utalhat az is, ha gondjaink vannak a beszéddel, artikulációval, a rágással vagy a nyeléssel, esetleg konkrétan azt tapasztaljuk, hogy bizonyos esetekben (pl. ha szívószállal próbálunk inni vagy gyertyát próbálunk elfújni) elmozdul a protézis.

Természetes módszerek a fájdalom ellen

1. Öblögessünk sós vízzel!

A sós víz fertőtlenítő és gyógyító hatású, enyhíti a fájdalmakat és a duzzanatot, segít megőrizni az íny egészségét. Keverjünk el egy teáskanál sót egy pohár langyos vízben, majd a műfogsor eltávolítása után ezzel öblögessünk, naponta akár 5-6 alkalommal is.

2. Borogassuk az ínyt teával!

A fekete teában található polifenolok, fitonutriensek összehúzó, mikrobaölő hatásúak, ezzel enyhítik az íny fájdalmát, megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását. A legegyszerűbb, ha erős, kihűtött, ízesítetlen fekete teával öblögetünk, de teakészítés után ne dobjuk ki a filtert, hanem ezzel „borogassuk” az ínyt. Szorítsuk a filtert 10 percre az érintett területre, majd utána öblítsük ki a szánkat langyos vízzel.

3. Készítsünk kurkumapasztát!

Jól ismertek a kurkuma fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antimikrobális, fertőtlenítő és antioxidáns hatásai. Kutatások szerint a kurkuma segíthet különböző szájüregi problémák, többek között az ínybetegségek elleni küzdelemben is.

A műfogsor viselésével összefüggő fájdalom ellen készítsünk sűrű pasztát 1 mokkáskanálnyi őrölt kurkumából és némi vízből (néhány csepp is elegendő lehet), majd ezt kenjük fel az érintett területre. Hagyjuk hatni öt percig, majd óvatosan masszírozzuk be a maradékot az ínybe. Alaposan öblítsük ki a szájat langyos vízzel! Naponta kétszer is megismételhetjük.

4. Enyhítsük a fájdalmakat aloe verával!

Az aloe vera híres pozitív hatásairól, gyulladáscsökkentő, gyógyító és hűsítő, nemcsak a bőrre, de az ínyre kenve is. A szájüregben alkalmazott aloe vera megakadályozza a betegséget okozó mikrobák elszaporodását, megnyugtatja a gyulladt ínyt és enyhíti a fájdalmakat is. Egy 2017-es tanulmány szerint pedig a szájszárazság is megelőzhető a segítségével.

A leghatékonyabb, ha friss, alaposan megmosott aloe vera levelet használunk. Egy tiszta késsel vágjuk fel a vastag, lédús levelet, nyomjuk ki belőle a zselés anyagot, és ezt kenjük fel az ínyünkre. Tíz percnyi hatóidő után alaposan öblítsük ki a szájat. Naponta 2-3 alkalommal is ismételhetjük.

Ne feledjük: bár a természetes módszerek segítségével hatékonyan enyhíthető a fájdalom, ezek a probléma valódi okát nem szüntetik meg. Visszatérő vagy több héten keresztül elhúzódó fájdalom esetén, esetleg ha jól látható elváltozásokat veszünk észre az ínyen, nyálkahártyán vagy szájpadláson, mindenképpen keressük fel az orvosunkat!

Forrás: egeszsegkalauz.hu