Ezeket látta már?

Szájszaga van? Íme néhány házi módszer, amivel enyhítheti

szájszag

Mi okozza a rossz leheletet, és mit tehetünk ellene?

A rossz szájszag (halitózis) ellen általában egyszerűen tehetünk, mert annak oka nagyon sokszor az elfogyasztott ételekben, vagy a nem megfelelő szájhigiéniában keresendő. Erős és kellemetlen leheletet okozhatnak például a hagymafélék, a hal- és húsfélék, a csípős fűszerek, vagy az érett sajtok. A száj kiszáradása is hozzájárul, hogy a kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodjanak, ezért fordulhat elő például az, hogy reggel rossz szájízzel és -szaggal ébredünk. Gyakoribb a rossz szájszag a dohányosoknál, illetve azoknál, akik rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak.

Mossunk gyakrabban fogat!

A fogmosás (illetve az ahhoz tartozó egyéb szájhigiéniai módszerek) az egyik legfontosabb tennivalónk a rossz szájszag ellen: a fogkefe és a fogkrém segítségével eltávolíthatjuk a fogakra tapadt plakkokat, az ételmaradványokat és baktériumokat. Így nemcsak a súlyosabb fogászati problémákat, például a fogszuvasodást vagy az ínybetegségeket, előzhetjük meg, de azt is megakadályozhatjuk, hogy a kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodjanak.

A fogmosás mellett nagyon fontos a fogselyem rendszeres alkalmazása is, ennek segítségével ugyanis azokról a helyekről, a fogak közül is eltávolíthatjuk az ételmaradványokat, ahová a fogkefével nem érünk el. Bár elsősorban a fogkefének köszönhető, hogy megszabadulunk a fogakon lévő lepedéktől, a fogkrém kellemes, friss illatot adhat a szájnak. Átmeneti és a fogmosást kiegészítő megoldást kínálhatnak a szájvizek, de érdemes alkoholmentes változatot választani, mert az alkohol szárító hatású lehet, így a rövid ideig tartó friss érzés után még erősebben térhet vissza a kellemetlen szájszag.

Igyunk több vizet!

A szájszárazság az egyik legfőbb okozója a rossz leheletnek. A száraz és oxigénszegény környezetben ugyanis jobban elszaporodhatnak azok a baktériumok, melyek melléktermékei okozzák a kellemetlen szagokat. A nyálunk rendszeresen "átöblíti" a száj belsejét, de a megfelelő folyadékfogyasztással is sokat tehetünk a szájszárazság ellen.

Különösen fontos sok vizet inni például reggel, ha valami miatt a szájunkon keresztül lélegzünk (például mert egy betegség vagy allergia miatt bedugul az orrunk), vagy ha olyan gyógyszert szedünk, melynek mellékhatásai között találjuk a szájszárazságot. Ezek közé tartoznak például az antidepresszánsok, a vérnyomás csökkentők, az allergia elleni szerek, a vízhajtók és a reflux ellen alkalmazott gyógyszerek.

Fűszerek, gyógynövények szájszag ellen

Néhány fűszer- és gyógynövénnyel segítségével is hatékonyan küzdhetünk a szájszag ellen. Egy-két szem szegfűszeg vagy édesköménymag elrágcsálásával gyorsan felfrissíthetjük a leheletünket, emellett ezeknek a fűszereknek enyhe baktériumölő hatásai is vannak. Könnyen és gyorsan elérhető leheletfrissítő a friss petrezselyem: egyszerűen rágcsáljunk el néhány levelet étkezés után.

Részesítsük előnyben a teát a kávéval szemben, egyrészt mert az utóbbi hozzájárulhat a rossz szájszaghoz, másrészt mert a teában olyan hatóanyagokat találhatunk, amelyek megállíthatják, lassíthatják a szájban található baktériumok szaporodását.

Olvasson tovább! Ezt jelenti, ha ég a szájpadlása a fogorvos után?

Ha nem használ semmi

A kellemetlen lehelet oka esetenként nem az elfogyasztott ételekben vagy a szájszárazságban keresendő. Az elhanyagolt, rossz fogak, az ínybetegségek vagy a rosszul beállított műfogsor egyaránt okozhat rossz leheletet (a baktériumok elszaporodása miatt), de a szájban található fekélyes sebek, fertőzések is kellemetlen szájszagot eredményezhetnek. Ezek ellen gyakran hosszadalmasabb szakorvosi kezelésekre van szükség.

Ritkábban, de előfordulhat, hogy a szájszag eredete nem szájban található, hanem például a krónikus mandulagyulladás, a nyelőcsőproblémák, a refluxbetegség vagy az orrjáratokat érintő krónikus gyulladások okozzák a kellemetlen tüneteket. Ha annak ellenére állandóan rossz a szájszagunk, hogy körültekintően ápoljuk a fogainkat és mellőzzük az erős, aromás ételeket, mindenképpen érdemes alaposan kivizsgáltatnunk magunkat!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inzulinrezisztencia: így védekezhet az ezerarcú boszorkány ellen

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#diabétesz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához