Ezeket látta már?

Átlagosan ennyi foga hiányzik a magyaroknak felnőtt korukra

hiányzó fog

Ha a páciens szájüregében elhalt fog, rossz gyökértömés vagy fogágybetegség miatt gyulladásos állapot áll fenn bizonyos operációkat el sem végeznek, ha a beteg szervezetében gócok vannak. 

A góc egy olyan gyulladás a testünkben, mely kis területre koncentrálódik - sokszor előfordul, hogy nem ott érzünk fájdalmat, ahol a góc kialakult, hanem a szervezet távolabbi helyein.

Milyen betegségeket okozhat a fogászati góc?

A gyulladás során a vérkeringésbe jutott baktériumok lappangó, elhúzódó problémákat okoznak, mint a hajhullás, ízületi panaszok, belgyógyászati és ideggyógyászati betegségek, pikkelysömör, vagy akár szemproblémák hátterében is állhatnak. 

Ezeket a műtéteket nem lehet elvégezni góc esetén

  1. protézisműtét
  2. műbillentyű beültetése
  3. szervtranszplantáció

A fentebb felsorolt műtétek előtt az orvosok mindig elrendelnek góckutatást, a szájban található gyulladásokat is meg kell szüntetni. Sajnos Magyarországon a szájhigiénés állapotok erőteljesen elmaradnak a nemzeti normától. Mi sem mutatja be jobban, mint hogy az ajánlott fogkrémfogyasztás (12 tubus/ fő évente) helyett, Magyarországon csak 2,4 tubust használunk fel. Nem véletlen, hogy a Magyar emberek szájából átlagosan tíz fog hiányzik. Mivel ennyire ritkán járunk fogorvoshoz, sokszor az életmentő műtétek előtt olyan fogakat is ki kell húzniuk a szakembereknek, amik rendszeres fogászati vizsgálat mellett megmenthetőek lettek volna.

Ezek a fogászati gócbetegségek tünetei - kattintson tovább!

A gyulladásoknak és a fogászati gócoknak a megelőzése érdekében legalább félévente kellene jelentkeznünk fogorvosunknál - jelent meg a semmelweis oldalán.

Forrás: Semmelweis Hírek