Ezeket látta már?

Hogyan rögzül a beültetett fog?

Forradalmian új eljárás az erősebb fogimplantátumokért! Emberek milliói élnek fogimplantátumokkal, ám a beültetést követően gyakran akár fél évbe is beletelhet, mire az implantátum annyira erősen rögzül, hogy nyugodtan rághatnak is vele. A svédországi Linköping Egyetem kutatói azonban egy forradalmian új megoldással rukkoltak elő, aminek segítségével lerövidíthető ez a hosszú időszak.

Az Egyetem ortopéd sebész professzora, Per Aspenberg a Bone című lapban jelentette meg ezzel foglalkozó tanulmányát, de az érdeklődők a British Medical Journal legfrissebb számában is megtalálják azt.

Hogyan rögzül a beültetett fog?

A hagyományos eljárás során az implantátumot az állkapocsba csavarozzák, és ezáltal egyfajta támaszt hoznak létre a pótfogak számára. Ezzel a módszerrel azonban 4-6 hónapba is beletelhet, mire a csavart körülvevő csont begyógyul, és elég erőssé válik a rágáshoz. A Linköping Egyetemen kifejlesztett bevonat azonban olyan nanométer vékony proteinrétegből áll, amely szinte beleolvad a fém felszínébe. Ebbe a proteinbe ráadásul egy biszfoszfonátokhoz tartozó gyógyszert is belekevertek, amelyet csontritkulás kezelésére is használnak.

Állatokon végzett vizsgálatokból már bebizonyosodott, hogy ezzel a módszerrel az implantátumot körülvevő csont gyorsabban vastagszik és erősödik meg, most először azonban embereken is tesztelték az eljárást. A tizenhat résztvevő mind két-két implantátumot kapott, egy hagyományosat és egy újonnan kifejlesztettet, ám sem a páciensek, sem a fogorvosok nem tudták, melyik melyik. Hat hónap elteltével azonban megállapították, hogy a tizenhat alanyból tizenötnél az új felülettel ellátott csavar láthatóan jobban rögzült, sőt a röntgenfelvételek már két hónap elteltével kimutatták a pozitív változást. Komplikáció senkinél nem fordult elő. A módszer kifejlesztője Pentti Tengvall professzor, a tanulmányt pedig Jahan Abtahi vezette.

Forrás: Medipress