Ezeket látta már?

Készülnek az amalgámmentes fogtömésekre

2018.08.31. Módosítva: 2018.09.01.
fogtomes

A Debreceni Egyetem hazai és a külföldi diákok körében is közkedvelt Fogorvostudományi Karán a leendő fogorvosok pontos útmutatást kapnak arra, hogy milyen esetekben lehet amalgámot használni.

Az idén 15 éves kar oktatási tematikájában pedig egyértelműen helyet kapnak azok a mai modern tömőanyagok és töméstechnikák, amelyek alternatívái lehetnek az amalgámnak.

- Debreceni Egyetem hallgatóimár a képzés korai szakaszában megismerkednek a különböző tömőanyagokkal és azok alkalmazásával. Felhívjuk a figyelmüket a törvényi szabályozásra, miszerint nem az amalgám az elsődlegesen választandó tömőanyag az őrlőfogak ellátása során, azt csak nagyon indokolt esetben lehet használni. A későbbi klinikai gyakorlataik alkalmával is alapvetően az alternatív, fémmentes anyagokat alkalmazzák – emelte ki Nemes Judit. A szakember hozzátette: sok országban, például Angliában is, az alapellátásban még mindig ezt alkalmazzák a fogorvosok, hiszen csak ezt finanszírozza az egészségbiztosítás.

Készülnek az amalgámmentes fogtömésekre

A Debreceni Egyetemen a felnőttek klinikai szakellátásában leggyakrabban használt fényre kötő "fehér" kompozit tömések esztétikusabbak, mint az amalgám, de a fizikai terhelhetőségük, kopásállóságuk, polírozhatóságuk még nem minden esetben egyenértékű azzal. A gyermekfogászatban viszont úgy tűnik, már találtak egy ideális anyagot az amalgám helyett.

- A gyerekek tejfogait úgynevezett üvegionomer cementtel látjuk el, ami egyrészt képes fluoridot leadni, így maga a tömőanyag is védi és erősíti a fogat, azaz fontos szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében. Kopásállósága ugyan nem ideális, de a tejfogak esetében szükséges időtartamra elégséges. Sajnos ugyanez nem mondható el a felnőtteknél, hiszen náluk a rágás során jóval nagyobb erők hatnak, ezért önmagában nem alkalmazható végleges tömésként, így a fejlesztők tovább keresik a tökéletes alternatívát – tájékoztatott a fogorvos.

A cikk további részleteiért kattintson tovább!

Forrás: EgészségKalauz