Ezeket látta már?

Masszírozzunk fogkrémet fogaink közé - a fogszuvasodás ellen!

2012.03.30. Módosítva: 2015.11.04.

Fogkrémes masszázzsal a szuvasodás ellen? Valóban szeretnénk elkerülni a fogszuvasodást? Masszírozzunk magas fluoridtartalmú fogkrémet fogainkba étkezés után!

Anna Nordström, a Göteborg Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának PhD hallgatója szerint a fogakba dörzsölt fogkrém akár 400 százalékkal is megnövelheti a fluoridos védelmet. Nyolc évvel ezelőtt egy új fogkrémet dobtak piacra Svédországban, amelynek fluoridtartalma háromszorosa volt az addig kapható fogkrémeknek. A recept nélkül is kapható terméket elsősorban a fogszuvasodásra hajlamosaknak fejlesztették ki.

Masszírozzunk fogkrémet fogaink közé - a fogszuvasodás ellen!

A Göteborg Egyetem kutatói ennek a magas fluoridtartalmú fogkrémnek a hatékonyságát vizsgálták és rájöttek, hogy a fogkrém akár négyszeresére is növelheti a fluoridos védelem mértékét. A vizsgálatokban 16 önkéntes próbált ki különféle fogmosási technikákat egy hagyományos és egy magas fluoridtartalmú fogkrém segítségével. "Az eredmények szerint a magas fluoridtartalmú fogkrém napi háromszori használata négyszer nagyobb védelmet biztosít, mint a hagyományos fogkrém" - mondta Nordström.

A résztvevők egy új módszert, a Dowen Birkhed segítségével kifejlesztett fogmasszázs technikát is kipróbálhatták. "Ennek lényege a fogkrém fogakba dörzsölése, ami legalább olyan hatékony, mint egy hagyományos fogmosás. A fogmasszázs tehát a napi háromszori fogmosásból egyet, például az ebéd utánit helyettesítheti. Ettől függetlenül a reggeli és esti fogmosásra természetesen szükség van" - figyelmeztetett Nordström.

A fluoridos fogkrémek mindig is nagy szerepet játszottak, és játszanak ma is, a fogszuvasodás megelőzésében, mivel rendkívül komoly fogvédő hatással rendelkeznek. A mostani kutatás részletes leírása az Acta Odontologica Scandinavia című szaklapban olvasható.

Forrás: Medipress