Ezeket látta már?

Csak óvatosan az otthoni fogfehérítéssel - óriási károkat okozhat vele

otthoni fogfehérítés, károsít, fog, fogzománc

Ezért veszélyes, ha otthon kísérletezünk a fogfehérítéssel.

A hófehér, hibátlan mosoly ma már az igényes megjelenés alapját képzi, ám sokan nem akarnak nagyobb összeget kiadni egy fogorvosnál végzett fogfehérítésre. Mindenki hallott már az otthon is elvégezhető, kedvező árú fehérítési módszerekről, azonban Dr. Fülöp Papp Márta, a Naturadent esztétikai és lézerfogászat vezető fogorvosa most elárulja, hogy miért nem jó ötlet ezeknek a módszereknek az alkalmazása.

A fogfehérítésről

A fogfehérítésnek két fő típusa van: a professzionális és az otthoni kezelés. Ez előbbit fogorvosok végzik, és általában gyorsabb, látványosabb eredményeket produkálnak, mint az otthoni kezelések. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindkettő járhat bizonyos kockázatokkal és mellékhatásokkal: pl. fogérzékenységgel, az íny irritációjával, a zománc károsodásával. Éppen ezért igen fontos, hogy fogfehérítés előtt konzultáljon egy fogorvossal, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat, hogy minimalizálja a lehetséges kockázatokat.

Lássuk, milyen otthoni praktikák vannak és mit gondolnak róluk a szakemberek!

Citromlé és szódabikarbóna

Talán a legismertebb módszer a sav erején alapuló szódabikarbóna és citromlé keveréke, mely többet árt, mint használ. Hosszú évtizedekig ez a házi praktika volt a legismertebb és talán a legkedveltebb a fogak fehérítésére, hisz a hozzávalókat könnyedén be lehet szerezni és tényleg látványos a fehérítő hatása ennek a keveréknek. Fontos azonban megemlíteni, hogy a savas hatás miatt a fog felszíne érdes lesz a fehérítés után, a fogzománc sérülhet, így a szennyeződések könnyebben megtapadnak a fog felületén, ezáltal pedig a kezelést követően sárgásabbak lehet a fogak, mint előtte.

Citrom- vagy narancshéj

A citrusfélék levével való öblögetés vagy a héjukkal való átdörzsölés sem jó ötlet, habár ez esetben természetesebb módszerről beszélünk, a gyümölcsben lévő citromsav károsíthatja a fog felszínét, hisz a fogból kalciumot kivonva roncsolhatja a zománcot.

Fehérítő hatású fogkrémek

A drogériákban kapható, oly népszerű fogfehérítő krémek sem biztosítanak tartós és biztonságos megoldást. Egyrészt ezek a fogkrémek nem tartalmaznak olyan anyagokat, melyekkel garantálni lehetne az igazán látványos és tartós fehérséget, másrészt ezeknek a termékeknek a hatékonyságát a bennük található szemcsék adják. Fogmosás során az apró szemcsék leradírozzák, ledörzsölik a fogak felszínén található elszíneződéseket, ám pont ennek a dörzsölő hatásnak köszönhetően a fogak védőrétegét is koptatják. Ez a kopás pedig érzékenységet okozhat, sőt a szemcsék a gyomor nyálkahártyáját is irritálhatják.

Matrica, ecsetelő, toll

Időnként feltűnik egy-egy újabb ”csodafegyver” a piacon, ami egyből több árnyalatnyi, tartós fehérítést ígér. Először is fontos megemlíteni, hogy az elszíneződést okozó tényezők – kávé-, vörösbor- és teafogyasztás, dohányzás – kiiktatása, csökkentése nélkül nem garantálható a tartós fehérség.

Másrészt érdemes ezeknek a termékeknek a dobozát is szemügyre venni, hisz ha valóban hatékony szerről van szó, akkor viszont valószínűsíthető, hogy igen magas koncentrációban tartalmaz valamilyen fehérítő anyagot az ecsetelő, mely sok esetben még veszélyes is lehet, főleg, hogy ezeknél a kezeléseknél semmi sem védi a fogínyt. A káros anyagok elkerülésére például remek megoldás lehet a lézeres fogfehérítés, mellyel valóban hatékonyan tüntethetőek el a fogakon lévő elszíneződések.

Sós dörzsölés

A sós dörzsölésre is sokan esküsznek, pedig ez sem veszélytelen módszer. Ez esetben is a só szemcséi koptathatják a fog felső rétegét, ez pedig később további problémákat okozhat. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy ez a módszer könnyen felsértheti az ínyt is, melynek gyulladása akár a fogak elvesztéséhez vezethet.

Bízzuk szakemberre!

A zománc károsodása, az íny irritációja, az érzékenység kialakulása, a fogak roncsolódása, a gyulladások létrejötte könnyen megelőzhető, ha a fogak fehérítését hozzáértő szakemberre bízzuk. A fehérítés megkezdése előtt mindenképpen érdemes felkeresni egy fogorvost, hisz az alapos tisztítás, a fogkő eltávolítása – azaz a mindenre kiterjedő dentálhigiéniai kezelés elengedhetetlen a fehérítés sikerének érdekében. A fogszuvasodást és egyéb problémákat is kezelnie kell a szakembernek, sőt a specialisták arra is felhívják ilyenkor a figyelmet, hogy a fehérítő eljárások csak az eredeti fogakon hatékonyak, a tömések és pótlások anyagába a fehérítő nem képes behatolni, illetve a gyökérkezelt fogak esetében a belsőleges fehérítést kell alkalmazni.

A lézeres fogfehérítés nemcsak a fogak biztonsága és a hatékonyság miatt jobb választás a fentebb említett kezelésekkel szemben, hanem segít, hogy a fogak egészségesebbé, kevésbé érzékennyé váljanak, mindezt úgy, hogy védi az ínyt is. A kezelés teljes mértékben fájdalommentes és orvosi alapokon nyugszik, így teljes mértékben biztonságban érezhetjük magunkat. Válasszuk a szakszerű, fogorvos által végzett eljárást és növeljük önbizalmunkat egyszerűen!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fogászati problémák: nem várt következménye lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogfehérítés

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához