Ezeket látta már?

A fül is kaphat gombás fertőzést? Ezekre a tünetekre figyelmeztet a szakorvos

fülfájás, gombás fertőzés, fülzúgás, fülgyulladás, halláscsökkenés

A felső-légúti megbetegedések egyik szövődménye lehet az igen fájdalmas fülfájás, de fülgyulladást okozhat az úszás, a helytelen fültisztítási szokások vagy a huzat is.

Ám kevesen tudják, hogy gombás fertőzés is okozhat kellemetlen tüneteket, fülzúgást vagy halláscsökkenést. De mi a különbség a bakteriális és a gombás fülgyulladás között?

"A fül helytelen tisztítása okozta hámsérülés, a nedves közeg, és a vizes fület érő huzat könnyen fülgyulladást okoznak, és kiváló körülményeket teremtenek a gombák elszaporodásának. A gombás fertőzés esetén a tünetek hasonlíthatnak a külső hallójárat gyulladáshoz, ám a szakorvos mikroszkopikus vizsgálattal könnyedén kiderítheti, hogy a panaszokat baktérium vagy gomba okozza-e. Mivel a gombás fertőzés fájdalmas és kezelése hosszadalmas, ezért már az első tünetek jelentkezésekor érdemes felkeresni a fül-orr-gégészt, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a szakszerű kezelés" – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Milyen tünetei vannak a fül gombás fertőzésének?

  • a legfőbb tünet az erős fülviszketés
  • fülfájás
  • fülzúgás
  • füldugulás
  • halláscsökkenés
  • sárga vagy fehér színű váladékozás

A fenti tünetek az intenzív viszketést kivéve nagyon hasonlítanak a bakteriális gyulladáshoz, ám a szakorvos mikroszkóppal könnyen észreveszi a fülben található spórákat és gombatelepeket. Ezután következhet a gyógykezelés, amelynek első lépése a fül alapos megtisztítása. A tisztítás mellett legfontosabb a fül kiszárítása, hiszen száraz közegben a gombák elpusztulnak. Ha tiszta és száraz, elkezdődhet a gombaölő csepp használata, amely a betegség mértékétől függően több hétig is eltarthat.

Középfülgyulladás: amit érdemes róla tudni - kattintson tovább!

Ha a fül egyszer gombával fertőződött, a betegség sajnos később is könnyedén újra kialakulhat.

Éppen ezért érdemes megelőzni a megbetegedést. A doktornő szerint az alábbiakkal sokat tehetünk fülük védelméért:

  • Mindig tartsuk szárazon, fürdés és úszás után alaposan töröljük ki!
  • Kerüljük a fültisztító pálcika használatát, ezzel ugyanis felsérthetjük a hallójárat hámrétegét, és ez kitűnő talajt nyújt a gombák elszaporodásához.
  • Uszodában használjunk az erre a célra kialakított füldugót.
Forrás: EgészségKalauz