Ezeket látta már?

Ez a betegség a gyermekkori halláscsökkenés egyik gyakori oka

mandulagyulladás, hallásromlás, hallás, gyerek

Az orrmandula megnagyobbodása sok panaszt okozhat gyermekkorban, ezek egyike a halláscsökkenés.

Arról, hogy miért fontos ennek mielőbbi felismerése, dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

Miért nagyobbodhat meg az orrmandula?

Az orrmandulák a védekezés fontos részét képezik, a szervezetbe jutó kórokozók ellen védekező feladatokat ellátó sejtjei ellenanyagot termelnek. A védekezés során a mandulák begyulladhatnak, megduzzadnak, de ahogyan a gyermek felépül a betegségből, visszanyerik eredeti méretüket.

Előfordulhat azonban, hogy a lezajlott fertőzés után a duzzadás megszűnik ugyan, de a mandula mégsem húzódik vissza eredeti méretére. Ezt okozhatja allergia is, de sokszor nincs igazi kiváltó oka, a mandula mérete egyéni adottság kérdése is lehet.

Ilyen tünetekkel forduljunk orvoshoz

Ha az orrmandula megnagyobbodása tartóssá válik, orrhangzós beszédet, légzési gondokat, horkolást, tartós szájlégzést okozhat. Ha a gyermek hosszabb időn át nyitott szájon keresztül lélegzik, szájszárazság, gyakori torokfájás jelentkezhet, de akár a fognövekedést is befolyásolhatja.

A megnagyobbodott orrmandula elzárhatja a fülkürt nyílását, ha pedig az orrjárat nem tud megfelelően szellőzni, gyakoribb középfülgyulladás jelentkezhet. A savós középfülgyulladás nem jár fájdalommal, rendszerint a halláscsökkenés hívja fel rá a figyelmet.

Hallásvizsgálat és fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Ha a gyermek figyelmetlennek tűnik, az óvodában vagy az iskolában a pedagógusok jelzése szerint, vagy otthon gyakran visszakérdez, nem reagál, ha kérünk tőle valamit, érdemes hallásvizsgálatra vinni – magyarázza dr. Kiss Sándor.

A hallásvizsgálat típusát a szakember a gyermek életkora szerint választja meg, illetve fül-orr-gégészeti vizsgálatra is sor kerül. Ilyenkor a megnagyobbodott orrmandula diagnózisa is megállapítható, illetve az egyéb kiváltó okok, mint például a savós középfülgyulladás is kimutatható.

Olvasson tovább! Mandulagyulladás: ezek lehetnek a tünetei!

Ezért fontos mielőbb felismerni!

A gyermekkori halláscsökkenés a beszédfejlődés zavarához is vezethet. Ha a gyermek nem hall jól, az a hangok pontos ejtését is akadályozza. Ilyen esetben a logopédiai fejlesztés sem vezethet eredményre, hiszen nem tudja a foglalkozáson elhangzottakat megfelelően gyakorolni. Iskolás korban pedig a rossz hallás az írás, olvasás elsajátítását is akadályozhatja.

A panaszokat tehát mielőbb kezelni kell, a gyermek hallását helyre kell állítani. Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a kivizsgálás és az egyéb panaszok függvényében műtéti megoldásra általában akkor kerül sor, ha a megnagyobbodott orrmandula komoly panaszokat, szövődményeket okoz. Ilyen például a tartós horkolás a kisgyermeknél, vagy a gyakori középfülgyulladás.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához