Ezeket látta már?

Szív és erek: így vizsgálja az orvos

A szív és erek fizikális vizsgálata igen fontos, beleértve a megtekintést, a megtapintást és a hallgatózást is. Mindehhez az orvosnak a sztetoszkópra, megfelelő fényforrásra és vérnyomásmérőre van szüksége.

A szív

A szívtájék megtekintése: hanyattfekvésben, ép esetben a szív a bal bordaközti térben látható, a szívcsúcslökés esetleg csak ülő helyzetben látszik szabad szemmel.

Kóros esetben könnyen látható, nemcsak egy bordaközti térben , nincs szívcsúcslökés, halk szívhangok.

Szívgödör megtapintása: a mellkason, a szívcsúcstól a szegycsontig haladva. Ép esetben finom, rövid impulzusok, kóros esetben fokozott szívcsúcslökés – vagy épp annak elmaradása ill. ún. surranás észlelhető.

Panasz esetén a szív fizikai vizsgálata az első Panasz esetén a szív fizikai vizsgálata az első Forrás: MTI

Arteria carotis:(nyaki artéria megtapintásávalaz orvos feljegyzi a carotis pulzust, összehasonlítja a szívritmussal. Ép esetben az első szívhangnál észleli a carotis pulzust, kóros esetben ez nincsen szinkronban.

Ki is lehet kopogtatni a szívgödröt, a bordaközti térben, adott ponton az ún. "dobos" kopogtatási hang tompává válik.

Panasz esetén a szív fizikai vizsgálata az első Panasz esetén a szív fizikai vizsgálata az első Forrás: MTI

Hallgatózási pontok a szív felett: öt jellegzetes pont van a szív felett, ahogy a lentiábra is mutatja, ezeken a pontokon hallgatózik az orvos.

Itt főként a szívbillentyűk mozgását, működését, annak zavarait tudja megállapítani.

Pulzus: pulzusszám és szívritmus, az átlagos pulzus 60-90/perc, és egyenletes.

Minden ettől való eltérés kórosnak számít (lassú szívverés=bradycardia, gyorsabb szívverés=tachycardia, és a szív ritmushibái, a szívritmuszavarok.)

Az orvos a hallgatózáskor részletesen végighallgatja a szívhangokat, (S1-S4), azok intenzitását, a légzés hatását a szívhangokra, a szisztolé (kilökés) és diasztolé (elernyedés) pillanatában észlelt hangokat.

Ennek részletei már orvosi kérdések.

Tudta? A koszorúér-betegség jelenti a vezető halálokot világszerte! Kattintson!

Az erek vizsgálata

Tapintással vizsgálható a hét főbb artéria, lásd az ábrát is! Ép esetben a combnál (femoralis) észlelt pulzus éppoly erős, mint a csukló tövében (radialis).

Kóros esetben gyengébb, vagy hiányzik, ill. számos, orvosilag jól körülírt eltérés lehet, pl. az ún. vízkalapács-pulzus.

A pulzus életkoronként csökken: újszülöttön 120-170, 1 éves korban 80-160, 3 évesen 80-120, 6 évesen 75-115, 10 év körül 75-110, későbben pedig beáll az említett 60-90/percenkénti ütésszám.

A következő részben: érelzáródás vizsgálata, vérnyomás, vénák vizsgálata.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához